Bănci și Asigurări

Valentin Lazea, BNR: Să nu ne amăgim, modelul german al unei austerităţi dure nu poate fi ocolit

Valentin Lazea, BNR: Să nu ne amăgim, modelul german al unei austerităţi dure nu poate fi ocolit

Autor: Iulian Anghel

17.03.2011, 14:56 38

Nu există altă cale rezonabilă pentru Româniadecât austeritatea după modelul german. Alternativa poate fi luatăîn considerare, însă cu nişte costuri imense, în condiţiile în carepieţele financiare sunt neiertătoare cu risipitorii, afirmăValentin Lazea, economist şef al BNR.

"Nu există altă cale decât să respecţi stricteţeafiscală germană. Poţi, desigur, să te duci să te împrumuţi pepieţele financiare, dar cu nişte costuri masive atunci când pieţelerealizează că ai probleme", afirmă Lazea.

Potrivit economistului şef al BNR, laxitateapoliticii monetare din ultimii 10 ani, o practică la modă care afost adoptată şi de către România, a echivalat cu un transfer masivdinspre cei care au economisit bani spre cei care au cheltuit şi apus sub semnul întrebării şi viitorul.

"S-a produs un transfer masiv al resurselordinspre generaţiile viitoare spre a noastra. Cum atunci să-şi maipui problema că modelul german nu este corect?"

Germania (susţinută de Franţa) a iniţiat un aşanumit plan de convergenţă economică şi financiară în zona euro carear urma să includă în constituţiile naţionale unelecondiţionalităţi economice: plafoane pentru deficitul bugetar şidatoria publică, majorarea vârstei de pensionare la 67 de ani saueliminarea indexării automare a salariilor bugetare cuinflaţia.

Întors de la Consiliul European de a Bruxelles,preşedintele Traian Băsescu a susţinut, săptămâna trecută,includerea în Constituţie a unei prevederi potrivit căreiadeficitul bugetar nu poate depăşi 3% din PIB.

Deficitul bugetar al României a fost în 2009 de7,2% din PIB, iar în 2010 de 6,5%, în vreme ce deficitul Germanieia fost de 4,4% în 2009 şi de 3,5% în 2010. Germania, condusă deAngela Merkel, un apostol al austerităţii bugetare, susţine căsoluţia revenirii din criză şi a reinventării viitorului pe bazesolide este limitarea drastică a cheltuielilor şi economisirea - încondiţiile în care deficitele cele mai mari se înregistrează înzonele UE cu cele mai mari probleme economice precum Grecia sauIrlanda.

"Nu există o altă cale decât soluţia germană" aspus Valentin Laze la relansarea uneia dintre cărţile istoriculuiBogdan Murgescu - "Româniaşi Europa. Acumularea decalajelor economice(1500-2010)" Carteaprofesorului Murgescu care analizează în paralel modul în care peun parcurs de 500 de ani au evoluat, din punct de vedere economic,Ţările Române, Danemarca, Serbia şi Irlanda este una dintre celemai spectaculoase apariţii editoriale din 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO