Bănci și Asigurări

Vânzările de credite ipotecare în lei au cumulat 800 mil. lei în noiembrie, dublu faţă de octombrie

Vânzările de credite ipotecare în lei au cumulat 800...

Autor: Anelis Baciu

05.01.2017, 19:00 211

Stocul creditelor ipo­te­ca­re în lei a ajuns la 28 mld. lei, în creş­tere cu 46% faţă de înce­pu­tul anului şi cu aproa­pe 60% faţă de luna no­iembrie a anului tre­cut.

Băncile locale au vândut credite ipo­tecare în lei în valoare de 800 de mi­lioa­ne de lei în luna noiembrie 2016, du­blu faţă de luna precedentă, ceea ce în­seamnă că strategia pe finalul anului a fost de a recupera din terenul pierdut în lu­nile în care au ţinut ridicat avansul mi­nim la finanţările standard, ca măsu­ră de protecţie împotriva efectelor nega­tive ale legii dării în plată.

După avansul din luna noiembrie, stocul creditelor ipo­te­ca­re în lei a ajuns la 28 mld. lei (6,2 mld. euro), în creş­tere cu 46% faţă de înce­pu­tul anului şi cu aproa­pe 60% faţă de luna no­iembrie a anului tre­cut, potrivit datelor BNR.

Cel mai mare ritm lunar de creştere a sto­cu­lui de credite a fost în­re­gistrat în acest 2016 în luna mai, când ban­cherii au vândut cre­dite de 1,3 mld. lei. Volumul spec­ta­­culos al creditelor acordate în luna mai a fost ex­plicat de faptul ro­mâ­nii s-au grăbit să sem­neze con­tracte de credit la un avans mai mic, ne­in­flu­enţat de legea dării în plată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO