Bănci și Asigurări

Vânzările de credite neperformante în Europa, aşteptate să se dubleze. În România, băncile vor cădea NPL spre 5%

Vânzările de credite neperformante în Europa,...

Autor: Catalina Apostoiu

17.02.2017, 00:05 412
Vânzările de credite neperfor­man­­­te (NPL - nonperforming loans) este de aşteptat să atingă niveluri record în acest an în Europa, în condiţiile în care Banca Centrală Europeană încura­jea­ză băncile să-şi rezolve problema acestor împrumuturi, apreciază  consul­tanţii de la Deloitte citaţi de Financial Times.
 
Băncile din România au reuşit în ulti­mii ani să scape de o parte impor­tan­tă din creditele neperfor­mante, reuşind să coboare rata NPL sub 10%. În pe­rioa­da următoare, băncile inten­ţio­nează să continue să facă curăţenie în bilanţuri astfel încât rata NPL la nivelul sistemului bancar să conveargă spre media europeană, de 5%, după cum a de­clarat recent Sergiu Oprescu, pre­şedin­tele Asociaţiei Române a Băn­cilor. În criză unu din cinci credite din re­gistrele băncilor eşuase în categoria neperfor­mantelor, devenind o pro­ble­mă-cheie a sistemului bancar românesc. Şi întreaga comunitate bancară a căzut de acord că sistemul nu poate reporni creditarea atâta timp cât nu scapă de povara creditelor pe care realmente nu le mai putea recupera.
 
Credite neperformante de până la 200 mld. euro ar putea fi vândute în decursul acestui an în Europa, aproape dublul nivelului total de anul trecut, de uşor peste 100 mld. euro, potrivit Deloitte, care oferă consultanţă băn­cilor şi investitorilor cu privire la tran­zacţiile cu NPL-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO