Bănci și Asigurări

Vânzările de credite noi în lei pentru consum, la cel mai ridicat nivel de după criză

Vânzările de credite noi în lei pentru consum, la  cel...

Autor: Liviu Popescu

12.11.2015, 00:07 712

Băncile au acordat în primele nouă luni din acest an credite în lei pentru consum în valoare de 11 mi­liarde de lei (echivalentul a 2,5 mi­liarde de euro), cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani încoace. Compa­rativ cu nivelul atins în perioada ianuarie-septembrie 2014, vânzările de credite în lei de consum sunt mai mari cu 3 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.

„Creşterea încrederii consuma­to­rilor în economie pe fondul avan­sului venitului disponibil a revigorat apetitul pentru achiziţii de bunuri de folosinţă îndelungată şi a impul­sio­nat cererea pentru credite de con­sum. Ratele de dobândă la minime istorice pentru leu, precum şi perspectivele de a rămâne la niveluri similare pentru încă cel puţin un an, ar trebui să menţină con­diţiile fa­vo­rabile pentru credi­tare în perioada următoare“, a expli­cat Ciprian Das­călu, economistul-şef al ING Bank.

În luna septembrie, vânzările de credite noi în lei pentru consum s-au ridicat la 1,1 miliarde de lei, faţă de un nivel de 1,3 miliarde de lei în luna prece­dentă.

Costul mediu de finanţare pe acest segment a fost în luna octom­brie de 10,9%, în urcare cu aproape un punct procentual faţă de dobânda anuală efectivă medie din luna august.

Împrumuturile acordate pentru achiziţia de locuinţe în primele nouă luni din acest an au cumulat 7 mi­liarde de lei (1,6 miliarde de euro), cu 3 mi­liarde de lei mai mult faţă de pe­rioada corespun­zătoare a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO