Bănci și Asigurări

Vară cu vârfuri de plată. Ministerul de Finanţe are două vârfuri de plată în acest an: în iunie sunt scadente titluri de 8 miliarde de lei

Vară cu vârfuri de plată. Ministerul de Finanţe are...

Autor: Claudia Medrega

24.01.2017, 00:04 224

Anul 2017 se anunţă destul de volatil din punctul de vedere al nevoilor de finanţare ale statului, ca şi anii trecuţi, distribuţia nevoilor de finanţare fiind neuniformă, cu două vârfuri de plată de peste 8 mld. lei, dar şi luni în care sumele care ajung la scadenţă sunt sub1 mld. lei.

Ministerul Finanţelor va avea o mi­siune destul de dificilă în vara acestui an în condiţiile în care are două vârfuri de plată în iunie şi în iulie. În iunie ajung la maturitate titluri de 8,7 mld. lei (1,9 mld. euro), iar în iulie statul va avea de aco­pe­rit scadenţe de 8 mld. lei (1,77 mld. euro).

În plus, la datoria internă se adaugă şi rambursările în contul datoriei publice externe.

Ultimul trimestru al anului este cel mai „relaxat“ în privinţa finanţărilor, necesarul cumulat de finanţare pe ultimele trei luni din acest an ajungând la 1,5 mld. lei. În decembrie 2017 nu sunt scadente titluri de stat în lei, po­tri­vit împrumuturilor angajate până acum.

Cifrele privind necesarul de fi­nanţare lunar se mai pot schimba pe par­cursul anului dacă Ministerul Finan­ţelor va emite certificate de trezo­rerie la scadenţe mai scurte de un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO