Bănci și Asigurări

Veniturile bugetului au crescut în februarie cu 4%, dar sunt departe de ţintă. Cheltuielile au scăzut, cu sacrificarea majoră a investiţiilor

Veniturile bugetului au crescut în februarie cu 4%, dar...

Autor: Iulian Anghel

28.03.2017, 00:08 1405

Veniturile bugetului consolidat au fost în primele două luni din an cu 1,4% mai mici decât cele din ianuarie – februarie 2016, dar o veste bună pentru buget este că ele au crescut în februarie, faţă de februarie 2016, cu 4,5%, ceea ce oferă perspectiva unei reveniri, care este însă, deocamdată, departe de a fi liniştitoare, având în vedere că bugetul este construit pe un sce­nariu de creştere a veni­turilor cu 14%.

Pe primele două luni, veniturile sunt afectate de prăbuşirea neaşteptată din ianuarie, când încasările la buget au scăzut cu aproape 6%, în special din cauza căderii severe înregistrate la TVA, cu un minus de 25% (urmare a vânzărilor slabe din decembrie 2016). În februarie însă, prima lună care înregistrează, de fapt, situaţia TVA din 2017, veniturile din această sursă au crescut cu 2,5% faţă de februarie 2016.

De asemenea, cheltuielile totale au fost mai mici în februarie cu 3,4% faţă de februarie 2016, dar aici nu există niciun semn bun pentru că întreaga tăiere este de la cheltuielile de investiţii. Au scăzut, astfel, cu 1,7 miliarde de lei cheltuielile efectuate în proiecte cu fonduri UE – 192 de milioane în februarie curent faţă de aproape 2 miliarde de lei în februarie 2016.

De asemenea, cheltu­ielile de capital (investiţiile din buget) au scăzut cu 5,7%, până la 396 de milioane de lei. Au scăzut uşor şi cheltuielile de bunuri şi servicii, cu 3,4%, până la 2,6 mld. lei. În rest, în februarie, creşterile sunt pe linie – de aşteptat, de altfel, date fiind majorările salariale şi de pensii. Astfel, cheltuielile cu salariile au crescut major, cu aproape 19%, până la aproape 5,5 miliarde de lei.

Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut şi ele, februarie/februarie, cu 9,4%, până la 7,2 mld. lei.

În privinţa veniturilor, în februarie, faţă de februarie 2016, au scăzut veniturile din impozitul pe profit, cu 7%, veniturile din impozitul pe salarii au crescut cu 1%, deşi salariile au avansat semnificativ (inclusiv salariul minim pe economie a crescut), ceea ce ar fi trebuit să însemne venituri mult mai mari la buget. Veniturile din TVA au cres­cut cu 2,5%, dar s-au redus semnificativ cele din accize, cu 12%. Banii primiţi de la UE sunt nesemnificativi, doar 107 milioane de lei. Per total, veniturile au crescut în fe­bruarie 2017 faţă de februarie 2016 cu 4,5%.

Pe primele două luni, execuţia bugetară s-a încheiat cu un excedent de 397 de milioane de lei, respectiv 0,05% din PIB, faţă de 788 milioane de lei, respectiv 0,1% din PIB, înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2016.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 34,9 miliarde de lei, reprezentând 4,3% din PIB, au fost, în primele două luni, cu 1,4% mai mici, în termeni nominali, faţă de perioada similară a anului precedent.

În ceea ce priveşte încasările din TVA, în primele două luni, acestea au înregistrat o scădere faţă de primele două luni ale anului 2016 cu 15,8%, dar pe fondul reducerii din ianuarie, urmare a scăderii vânzărilor din decembrie 2016.

Pe primele două luni, cheltuielile bu­getului general consolidat, în sumă de 34,5 miliarde de lei, au scăzut în termeni nominali cu 0,3% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, în special pe seama reducerii cheltuielilor de investiţii.

iulian.anghel@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO