Bănci și Asigurări

Veniturile bugetului pe primele şase luni – minus 4,7 miliarde de lei faţă de program. De unde face atunci guvernul „rectificare pozitivă“?

Veniturile bugetului pe primele şase luni – minus 4,7...

Autor: Iulian Anghel

02.08.2016, 00:08 2016

Guvernul va aproba în această săptămână prima rectificare bugetară din an – o rectificare „pozitivă“, deşi veniturile bugetului consolidat sunt, la şase luni din an, mai mici şi faţă de perioada similară a anului trecut, şi faţă de program.

Prima rectificare bugetară din acest an pevede o majorare a veniturilor, pe sold, cu 2,9 mi­li­ar­de de lei şi o majorare a cheltuie­lilor pe sold cu aceeaşi sumă.

Doar că, în primele şase luni din an, veniturile sunt în scădere cu 2,2 miliarde de lei comparativ cu primele şase luni din 2015. De asemenea, sunt în scădere cu 4,7 miliarde de lei faţă de program, acest ultim aspect fiind mai important pentru că în baza unor asemenea estimări a fost alcătuit bugetul pe 2016 şi a fost stabilit deficitul bugerar la sub 3% din PIB. Or, o nerealizare de venituri, presupune tăieri automate la cea de-a doua rectificare (dacă nu o majorare a deficitului) şi, cum de la salarii, care abia au fost majorate nu se pot tăia fonduri, rămâne varianta sacrificării investiţiilor sau a unor cheltuieli de bunuri şi servicii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO