Veniturile în T1: Plus 4 mld. lei faţă de T1 2016; excedentul bugetar: 1,6 mld. lei

21 apr 2017 Autor: Iulian Anghel

Excedentul bugetar în T1 este 1,6 mld. lei, iar veniturile sunt cu 4 mld. lei peste cele din T1 2016, anunţă premierul Sorin Grindeanu. Într-o vreme în care temerea principală este că România nu va putea respecta ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB, premierul Sorin Grindeanu anunţă că, în primele trei luni ale anului, s-a înregistrat excedent bugetar de 1,64 de miliarde de lei, respectiv 0,2% din PIB.

„În primele trei luni ale anului am împrumutat cam un sfert din ce a împrumutat guvernul Cioloş. Împrumuturile de acum s-au făcut pe termen lung, la costuri reduse, la cel mai bun randament istoric pentru România. Sumele vor fi folosite pentru dezvoltare. Este o zi proastă pentru toţi apostolii austerităţii. În primele trei luni avem excedent bugetar. Vom înregistra un excedent bugetar de 1,64 miliarde de lei, adică 0,2 % din PIB. Veniturile totale la bugetul general consolidat vor fi cu patru miliarde de lei mai mari decât în trimestrul I din 2016”, a declarat ieri premierul Sorin Grindeanu.

Excedentul bugetar din primele trei luni din 2017 este unul sub nivelul celui din T1 2016, când a fost de 3 miliarde de lei, şi sub cel din T1 2014, când s-a apropiat de 5 miliarde de lei. Problema bugetului nu este în prima parte a anului excedentul sau deficitul bugetar, ci încasările care sunt cu mult sub nivelul prognozat. Bugetul este construit pe o creştere de venituri în 2017 de 14%, foarte departe de ceea ce s-a întâmplat în primul trimestru, cel puţin după datele disponibile la acest moment. Date detaliate pentru T1 vor fi publicate de Finanţe la 25 aprilie.

Excedentul pe care bugetul consolidat îl înregistrează este realizat, cel puţin din datele la două luni care sunt cunoscute, exclusiv pe seama nerealizării cheltuielilor de investiţii – sub un miliard de lei la două luni, faţă de 2,7 mld. lei în primele două luni din 2016.

Premierul a spus ieri că veniturile din TVA – principalul capitol de venituri bugetare – au crescut în febuarie cu 2,5% faţă de februarie 2016 şi cu 8,9% în martie 2017 faţă de martie 2016.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.04.2017

 
Cuvinte cheie:
venituri
, premier
, deficit bugetar
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide