Bănci și Asigurări

Verdictul de la Bruxelles: Marile bănci străine îşi pot reduce expunerile cu 5% (UPDATE)

Verdictul de la Bruxelles: Marile bănci străine îşi pot reduce expunerile cu 5%
22.07.2010, 19:49 20

FMI şi Comisia Europeană şi-au dat acordul ca primele nouă băncistrăine prezente în România să-şi poată reduce expunerile până la95% din nivelul înregistrat la sfârşitul lunii martie 2009.

Reprezentanţii celor două instituţii s-au întâlnit astăzi laBruxelles cu oficiali ai Erste, Raiffeisen, Eurobank, National Bankof Greece, UniCredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank şiPiraeus. Au participat şi oficiali din BNR şi MinisterulFinanţelor, fiind a patra reuniune în această formulă.

Concluzia a fost că la sfârşitul lunii iunie 2010 expunerilebăncilor menţionate erau în mare măsură menţinute la nivelul dinmartie 2009, iar solvabilitatea filialelor locale a fost menţinutăla peste 10%.

Băncile străine şi-au reafirmat angajamentul pe termen lung faţăde România, iar unele au informat chiar că intenţionează să-şimărească expunerile, în pofida relaxării cu 5% permise de Fond şiCE, în condiţiile în care sesizează un început de recuperare aactivităţii economice.

Luni, începe la Bucureşti o nouă rundă de evaluări alepoliticilor economice ale României, misiunile de experţi ai FMI şiUE urmând să aibă discuţii cu autorităţile până pe 4 august.

Expunerile băncilor reprezintă totalitatea surselor de finanţareexterne atrase de băncile respective pentru susţinerea activităţiiîn România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO