Bănci și Asigurări

Veşti bune pentru românii cu credite în lei: costul leilor, în funcţie de care se calculează dobânda variabilă, scade la un minim istoric

Veşti bune pentru românii cu credite în lei: costul...

Autor: Liviu Popescu

29.01.2016, 11:24 2065
Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni, în funcţie de nivelul căreia se calculează rata dobânzii pentru un credit în lei cu dobândă variabilă, şi-a continuat tendinţa descendentă şi a atins astăzi minimul istoric de 0,85% pe an, ceea ce creează premisele ieftinirii împrumuturilor în monedă românească. Majoritatea băncilor îşi vor actualiza ratele la creditele cu dobânzi variabile în luna martie astfel că este posibil, daca Robor se va poziţiona în următoarea perioadă de timp tot pe o pantă descendentă, ca românii să scoată mai puţini bani din buzunar din primăvară pentru rambursarea ratelor la credite.
 
Analiştii anticipează că Robor ar putea scădea până la 0,5-0,7% pe an în prima jumătate din 2016 evoluţie determinată de surplusul de lichiditate existent în sistem dar şi de faptul că economia locală va rămâne în intervalul de timp menţionat cu o rată a inflaţiei în teritoriu negtaiv. Însă Robor ar putea ţncheia anul la nivelul de 1,4% pe an determinat de faptul că situaţia din piaţă se va normaliza pe finele anului.
 
O scăderea chiar şi cu 0,2-0,3 puncte procentuale a indicatorului Robor se resimte ţn costul creditelor în lei având în vedere nivelul redus al dobânzilor din prezent.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO