Bănci și Asigurări

Vesti proaste pentru asigurarile de viata: piata a scazut cu 8%

21.10.2009, 23:20 45

Piata asigurarilor de viata a scazut in primul semestru cu 8%,potrivit datelor publicate recent de Comisia de Supraveghere aAsigurarilor (CSA), dupa ce institutia a revizuit cifreleprezentate la sfarsitul lunii iulie, care indicau o reducere dedoar 3% a pietei in primele sase luni din acest an.

Astfel, piata asigurarilor de viata era la sfarsitul lunii iuniede 780,9 mil. lei (186,4 mil. euro).

"Cred ca rezultatul provizoriu de -3% pentru primul semestru,comunicat de CSA la sfarsitul lunii iulie, era putin optimist.Scaderea de 8% a pietei este un rezultat in linie cu evolutiaeconomiei romanesti, reflectand realitatea din piata: volumul derezilieri si amanarea deciziei de a cumpara o polita de asigurarede viata, tradusa in vanzari mai scazute", a declarat CorneliaComan, directorul general al ING Asigurari, cea mai mare companiede asigurari de viata de pe piata locala, cu subscrieri de 62 mil.euro in primul semestru.

Potrivit celor mai recente date oficiale, in primele sapte lunidin acest an 56.000 de clienti si-au reziliat asigurarile de viatafie pentru ca aveau nevoie de lichiditati, fie din cauza scaderiirandamentelor in cazul asigurarilor unit-linked (legate de fonduride investitii). Alti cateva mii de clienti si-au retras o parte dinbani din politele lor de asigurare. Suma totala platita deasiguratori acestor clienti a fost de 62 mil. euro.

In primul semestru asigurarile traditionale, care reprezintaaproape 70% din piata, au scazut cu aproape 9%, iar celeunit-linked, care au o pondere de 30%, s-au redus cu 5%.

"Dincolo de reducerea generala a volumului politelor deasigurare din piata, scaderea mai mare pe segmentul traditionaleste influentata si de scaderea vanzarilor in sectorulbancassurance (asigurari de viata atasate creditelor), cauzata dediminuarea volumului creditarii. Produsele unit-linked au fostafectate de scaderea bursei inca de la sfarsitul lui 2008, insaodata cu revenirea acesteia numarul rezilierilor acestui tip deproduse s-a diminuat", explica directorul general al INGAsigurari.

Coman se asteapta sa vada la sfarsitul anului o scadere a pieteide 5% comparativ cu 2008. ING si-a propus sa isi mentina anulacesta cota de piata la 36%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO