Bănci și Asigurări

Video ZF Live. Dragoş Dragoteanu, antreprenor: „Firmele mici au nevoie de credite mai ieftine. Dobânzile sunt duble faţă de alte ţări europene“

Autor: Roxana Rosu, Ciprian Botea

17.04.2015, 00:08 1146

„Ofiţerii de credit nu au cultura şi educaţia ca să poată analiza corect un business. Dacă nu pui gaj un imobil, nici nu se uită la tine.“

Băncile trebuie să fie mai fle­xibile cu micii antre­pre­­nori şi să ieftinească cre­ditele, care sunt de do­uă-trei ori mai scumpe fa­ţă de alte ţări europene cu care sun­tem în competiţei directă, afirmă Dra­goş Dragoteanu, proprietarul agenţiei imo­biliare Euroest.

„Dobânzile la creditele pentru IMM-uri ar trebui să fie undeva sub 5%. La aceeaşi linie de start, antrepre­no­rii români, investitorii, cei care vor să mişte economia, plătesc acum un cost dublu pentru credite faţă de celelalte ţări importante din Uniunea Euro­pea­nă“, a declarat Dragoteanu, prezent la emisiunea ZF Live.

Creditele pentru capital de lucru în lei acordate firmelor mici şi mijlocii por­nesc de la dobânzi de circa 10% pe an, în multe cazuri fiind mai scumpe chiar decât un împrumut de consum acor­­dat unei persoane fizice.

Creditele pen­­tru investiţii în lei acordate de băncile locale au do­bânzi uşor mai mici, de 7-8% pe an, dar mult peste ni­­velul de 2,5-3% plătit de com­paniile de pe alte pieţe europene.

Un studiu recent al Comisiei Europene citat de Consiliul Fiscal arăta că circa un sfert din firmele mici şi mijlo­cii din România consideră dobân­zile mari ca fiind principala barieră în obţinerea finanţării. Media com­paniilor ne­mulţumite de costul finan­ţării este de 18% la nivelul Uniu­nii Europene.

Şi specialiştii Băncii Naţionale ară­tau într-un studiu de anul trecut că fir­­mele mici ocolesc creditele bancare din cauza costurilor prea mari. Un sfert din respondenţii la sondajul deru­lat de BNR afirmau atunci că ar putea avea probleme cu plata ratelor chiar şi în con­diţiile unei majorări modeste a dobânzilor sau comisioanelor.

Bancherii s-au plâns constant în ultimii ani că, deşi au lichidităţi, nu găsesc suficienţi clienţi pe care să-i finanţeze.

Studiul BNR a arătat însă clar pentru prima dată că nivelul dobân­zi­lor percepute este un element deter­mi­nant în cererea scăzută de credite. Ban­cherii au negat constant în anii de criză că dobânzile prea mari i-ar împie­dica pe clienţi să se împrumute, în timp ce chiar guvernatorul BNR Mugur Isărescu i-a îndemnat de mai multe ori să reducă dobânzile la credite dacă nu vor să rămână fără clienţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO