Bănci și Asigurări

VIDEO ZF Live. Gabriel Biriş, avocat: Plata defalcată a TVA nu va reduce evaziunea pentru că va afecta tot companiile oneste

Autor: Iulian Anghel

09.08.2017, 00:05 718

Actuala propunere a Finanţelor privind plata defalcată a TVA nu va reduce evaziunea fiscală, pentru că va afecta tot companiile oneste, care îşi plătesc taxele, o soluţie mai bună în acest sens fiind modernizarea sistemului de colectare şi taxarea inversă, este de părere Gabriel Biriş, avocat specializat în legislaţie fiscală şi fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

„Motivul acestui proiect de lege este frauda de TVA, care vine dintr-un bug de sistem al legislaţiei comunitare. TVA se bazează pe plăţi fracţionate. Când ai o livrare intra-comunitară, lanţul se întrerupe şi pot apărea fraude de tip carusel. Acum nu mai plăteşti TVA în vamă. Sunt mai multe soluţii pentru a rezolva problema şi alte state au reuşit prin buna administrare, prin facturi electronice, case de marcat cu GPRS. Dar singura soluţie reală care elimină frauda de tip carusel este taxarea inversă“, a spus Biriş la ZF Live.

Taxarea inversă ar presupune ca, în loc ca firmele să blocheze banii în conturi de TVA, aceştia să nu mai circule deloc şi să fie aplicate aceleaşi reguli şi la tranzacţiile interne ca şi la cele intra-comunitare. „Nu mai plăteşti efectiv TVA, ci faci doar înregistrări contabile“. Din păcate taxarea inversă nu este acceptată în prezent din cauza unei directive europene.

În opinia lui Gabriel Biriş, România ar trebui însă să propună modificări în acest sens, idee susţinută anterior şi de fostul ministru ceh de Finanţe, în loc să introducă un sistem dificil pentru toată lumea.

„Contul de TVA îi va afecta mai ales pe cei corecţi. Cum rezolvă acest cont frauda din angro-uri? Sau problema vămii din Constanţa, unde nu se plătesc taxe vamale, unde produsele sunt sube­va­luate?“, întreabă Biriş.

O altă problemă legată de acest proiect de lege este modul în care a fost adus el în discuţie, faptul că Ministerul Finanţelor încearcă să impună schimbări legislative majore fără o analiză reală, fără implicarea mediului de afaceri şi a consultanţilor în dezbatere şi într-o perioadă extrem de scurtă de timp. Referindu-se la acest subiect, Gabriel Biriş spune că discuţiile au fost iniţiate la minister în urmă cu două săptămâni, iar la întâlniri au venit doar şefi de servicii, nu secretari de stat sau ministrul, ţinta fiind publicarea legii în Monitorul Oficial la final de august şi aplicarea ei din octombrie.

Astfel, companiile ar avea la dispoziţie doar o lună ca să îşi adapteze sistemele informatice, proces ce poate costa şi un milion de euro în unele cazuri, să angajeze suplimentar oameni care să proceseze plăţile şi să plătească separat TVA în două conturi.

„În prezent 50% din forţa fiscală din România lucrează pe rambursări de TVA. Aceşti oameni vor avea alte zeci de mii de cereri noi de procesat. Când au timp să mai combată evaziunea?“, spune Biriş.

O altă întrebare este legată de limita de timp care va fi stabilită pentru ca o companie să primească aprobarea de la ANAF să-şi foloseasă fondurile din contul blocat de TVA.

„Este o aventură care poate bloca economia. Să ne amintim cum a fost cu benzile de RATB, o idee foarte bună, dar nu în Bucureşti, unde nu ai infrastructura necesară. Ideile bune, dar fără infrastructură, creează probleme“.

Conform noii legislaţii, pe lângă conturile normale, toate companiile plătitoare de TVA vor trebui să mai deschidă un cont, la bănci sau la Trezorerie, în care să încaseze TVA aferent facturilor emise către clienţii lor sau să depună partea de TVA din vânzările făcute.

Dincolo de dificultăţile legate de implementare, propunerea Finanţelor nu rezolvă evaziunea fiscală la TVA, un capitol la care România stă foarte prost, în condiţiile în care rata de colectare este undeva la 60%.

În opinia lui Gabriel Biriş, există alte soluţii care ar trebui aplicate de autorităţi pentru a creşte sumele colectate, precum implementarea caselor de marcat cu memorie electronică, proiect blocat acum, factura electronică, care permite ANAF să ştie în timp real cine şi ce facturează, degrevarea inspectorilor de anumite atribuţii şi trimiterea lor pe teren, pentru a consilia firmele şi aplica amenzi.

„Ar trebui modernizat sistemul. Nu poţi face schimbări radicale aşa, peste noapte, în luna august. Polonezii au discutat trei ani anumite modificări fiscale“.

Biriş consideră că proiectul privind taxa defalcată a TVA nu ar trebui aplicat, pentru că este un sistem care nu poate fi făcut să funcţioneze, dar situaţia este şi mai gravă prin prisma faptului că se încearcă aplicarea schimbărilor în mare grabă, ceea ce va duce la şi mai multe probleme de implementare.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO