Bănci și Asigurări

VIDEO ZF Live. Mădălina Teodorescu, vicepreşedinte al Piraeus Bank: Avem un plan de dezvoltare pe doi ani „bine pus la punct“ care prevede investiţii în digitalizare şi în bankingul tradiţional

Autor: Roxana Rosu

11.04.2017, 20:15 948
Pentru a ajunge în conducerea unei bănci nu este suficient să ştii totul, ci e nevoie de abilităţi de leadership, de încredere în oameni şi de a alege persoanele de care ai nevoie pentru a putea delega.
 
Piraeus Bank, sucursala locală a grupului elen cu acelaşi nume, are un plan de dezvoltare pe doi ani „bine pus la punct“ care prevede investiţii atât în zona de banking digital, cât şi în cel tradiţional, a declarat Mădălina Teo­do­rescu, vicepreşedinte pe retail al Piraeus Bank, în cadrul emisiunii ZF Live.
 
Concentrarea actuală a Piraeus Bank pe dezvoltare şi creştere vine după ce pe finalul lui 2015 grecii erau la un pas de a bate palma pentru vânzarea operaţiunilor locale cu americanii de la JC Flowers. Grecii au decis însă în ultimul moment să se retragă de la discuţii. Americanii au încercat să îi convingă pe greci să facă deal-ul, îm­bunătăţind oferta pe parcursul ne­gocierilor, dar până la urmă, conducerea de la Atena a decis să meargă înainte cu operaţiunile din România pe cont propriu prin restrucurare şi curăţare a bilanţului în speranţa că vor obţine un deal mai bun în viitor.
 
Piraeus Bank a trecut prin mo­mente di­ficile în 2015, cum ar fi a­pre­­cie­rea fran­­cului el­­­veţian, dar şi im­pactul in­di­rect al crizei da­­toriei su­ve­ra­­ne din Gre­cia, care au cân­tărit greu în bilaţul con­­­tabil al băncii.
 
Piraeus ocupa la finalul lui 2015 poziţia a 13-a în sistemul bancar în funcţie de active, cu o cotă de piaţă de sub 2%. La finalul lunii decembrie, Piraeus Bank deţinea în Ro­mâ­nia active de 1,5 miliarde de euro, faţă de 1,6 miliarde de euro în luna de­cembrie 2015. Mădălina Teodorescu spune că aproximativ 70% din angajaţii din sistemul bancar local sunt femei, dar pe mă­sură ce ne îndreptăm spre zona de con­ducere a băncilor procentul se in­ver­sează.
 
„Totul porneşte de la cât de matur eşti ca să îţi asumi echilibrul şi lecţii de în­văţare. Percepţia generală este că fe­meile clachează la stres şi presiune, dar stu­diile arată altceva“, afirmă Teodorescu.
 
Astfel, analizele cu privire la reacţia la stres arată că bărbaţii îşi asumă riscuri mai mari, care nu aduc mereu rezultatele dorite, în timp ce femeile evaluează riscurile potenţiale şi, neavând un ego aşa de mare, îşi asumă decizii care le asigură victorii mai mici, dar mai sigure.
 
„Este nevoie de echilibru, să existe ambele categorii de decizii la nivelul companiei“. Mădălina Teodorescu povesteşte că drumul ei spre cariera ban­cară a început în copilărie, când îi plă­cea să strângă bani în puşculiţă, iar mai apoi a descoperit că putea împru­muta bani bunicii şi primi înapoi mai mult.
 
În sistemul bancar românesc a intrat în 1995, ca ofiţer de cont la Bancorex, apoi a trecut prin diferite alte departamente, la Citi, Raifeisen Bank şi acum Piraeus Bank. „Eu sunt de părere că dacă ai oportunităţi, trebuie să te duci în altă parte. Asumă-ţi riscuri calculate“.
 
În opinia Mădălinei Teodorescu, pentru a ajunge în boardul unei bănci sau al unei companii în general  nu este suficient sau absolut necesar să ştii totul legat de serviciile firmei, ci e nevoie de abilităţi de leadership, trebuie să ai încredere în oameni şi să ştii să alegi persoanele de care ai nevoie, pentru a putea delega.
 
„În boarduri, vezi oameni cu foarte mulţi ani de experienţă, dar nu cred că e o condiţie care să nu poată fi depăşită“.
 
La nivel de industrie, cadrul legislativ s-a îmbunătăţit semnificativ faţă de perioada anterioară crizei, când contractele de credit conţineau o serie de clauze considerate apoi abuzive. În ceea ce priveşte trendul actual din acest sector, vicepreşedintele Piraeus crede că într-o populaţie tot mai bancarizată trendul este ca băncile să se uite la refinanţare. „Astăzi există produse care fac mai uşoară alegerea clienţilor de a se muta de la o bancă la alta“.
 
În acelaşi timp,  pentru tinerii aflaţi la începutul carierei, băncile sunt o soluţie bună, oferind un mediu predictibil, o industrie reglementată, care oferă siguranţă şi confort.
 
„Eu am luat şi oameni din afara industriei, din telecom de exemplu şi i-am angajat în bancă, pentru că aduceau un plus de creativitate. Dar depinde şi de adaptibilitatea lor. Sunt şi oameni care au plecat de la funcţii de directori în bănci şi au plecat în telecom sau alte industrii. Acolo, din nou e nevoie să se adapteze“.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO