Bănci și Asigurări

VIG a raportat prime brute subscrise de 258 mil.euro în România, în scădere cu 3,1%, dar profitul înainte de impozitare a urcat cu 63%

VIG a raportat prime brute subscrise de 258 mil.euro în...

Autor: Roxana Rosu

22.08.2017, 10:03 230

Vienna Insurance Group (VIG), companie care controlează în România societăţile Omniasig, Asirom şi  BCR Asigurări de Via­ţă, a înregistrat în primele şase luni prime brute subscrise de 258 milioane euro pe piaţa locală, în scădere cu 3,1% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce profitul înainte de impozitare s-a cifrat la 5,8 milioane euro, în creştere cu 63%, potrivit raportului financiar al grupului austriac.

În acelaşi timp, rata netă combinată a fost de 99,3%, cu 1,7 puncte sub nivelul de anul trecut. O nouă companie VIG de servicii de asistenţă tocmai a fost înfiinţată în România.

La nivel de grup, VIG a subscris prime de 4,97 miliarde euro, ceea ce reprezintă o creştere de circa 1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Evoluţia subscrierilor a continuat să fie afectată de declinul segmentului poliţelor de asigurare de viaţă cu primă unică (-24,4%). Excluzând produsele cu primă unică, creşterea s-a situat la un nivel satisfăcător de 5,2%.

Profitul (înainte de impozitare) a fost de 220,5 milioane euro, în creştere cu aproximativ 10% faţă de primul semestru din 2016.

” Creşterea profitului s-a datorat în principal îmbunătăţirii ratei combinate şi rezultatului financiar. Creşteri semnificative ale profitului s-au înregistrat în special în România (+62,9%) şi Polonia (+58,4%). Aceasta s-a datorat în principal măsurilor pe termen lung de îmbunătăţire a businessului de asigurări auto în ambele ţări”, se precizează în raport.

Austria, Republica Cehă, Slovacia şi Polonia au fost printre ţările cu cea mai mare contribuţie în termeni absoluţi la profitul Grupului.

“Toate cifrele din raportul nostru aferent primului semestru din 2017 indica o imbunatatire a situatiei comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta demonstreaza angajamentul nostru pentru o relatie stabila si de incredere cu toti partenerii nostri. De asemenea, lucram in mod consecvent si eficient la programul nostru de management ‘Agenda 2020’, care a inregistrat progrese semnificative fata de trimestrul anterior, in special in ceea ce priveste zona de servicii de asistenta”, a declarat Elisabeth Stadler, CEO al Vienna Insurance Group.

Rata combinată calculată după cedarea în reasigurare (excluzând veniturile din investiţii) s-a îmbunătăţit semnificativ, la 96,9%, comparativ cu 97,9% în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cu excepţia asigurărilor de viaţă cu primă unică, s-au înregistrat creşteri clare pe toate segmentele de business. În Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria primele subscrise au continuat să crească. Un avans foarte bun, de 7,3%, s-a înregistrat în Polonia, pe fondul unei creşteri pe segmentele auto, proprietăţi şi asigurări de viaţă. În Georgia, Serbia şi Bulgaria s-au înregistrat creşteri de două cifre.

Pe fondul politicii restrictive de subscriere pe segmentul produse de asigurare cu primă unică, Austria a înregistrat o scădere per total a primelor de 4,3%. Excluzând impactul produselor de asigurare cu primă unică, primele au crescut cu 1,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO