Bănci și Asigurări

VIG, marele câştigător al trecerii AXA prin piaţa românească

VIG, marele câştigător al trecerii AXA prin piaţa...

Autor: Anelis Baciu

05.08.2016, 00:07 692
Grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG) este marele câştigător al ieşirii AXA, cel mai mare asigurător european, din piaţa locală, în condiţiile în care austriecii de la care AXA a cumpărat operaţiunile Omniasig Life în 2010 vor încasa bani şi la cumpărarea înapoi a companiei. În urmă cu şase ani AXA a plătit VIG, potrivit estimărilor din piaţă, circa 10 mil. euro pentru achiziţia Omniasig Life, iar acum vor plăti VIG sub formă de infuzie de capital circa 30-35 mil. euro. Practic, ieşirea din piaţa locală îi costă pe francezi de trei ori mai mult decât intrarea.

AXA România aproape că nu a contat în piaţa de asigurări de viaţă, deşi francezii veniseră cu planuri mari, intenţionând să ajungă pe locul trei în piaţă în cinci ani. Pierderile mari care au ajuns la 235 de milioane de lei în perioada 2010-2016 şi perspectivele sumbre privind intrarea pe profit i-au făcut să dea un pas în spate.  La finalul anului tre­cut AXA avea afaceri de 21 de milioane de lei, adică o cotă de piaţă de doar 1%.

Contractul de vânzarea a operaţiunilor AXA România a fost semnat pe 3 august de către BCR Asigurări şi Omniasig, două dintre companiile deţinute de VIG în România, şi urmează a fi înaintat ASF. Francezii, care de trei ani caută un cumpărător, nu pot răsufla uşuraţi, în condiţiile în care cele două tentative de vânzare către Astra în 2013 şi Certinvest anul trecut au fost respinse de ASF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO