Bănci și Asigurări

VIG şi-a dublat profitul în România, desi afacerile au scăzut cu 7,5%

VIG şi-a dublat profitul în România, desi afacerile au...

Autor: Cristina Bellu

23.05.2017, 11:00 62
Austriecii de la Vienna Insurance Group (VIG) au raportat în primul trimestru pentru România un profit de 3,2 milioane de euro, în creştere cu 113% faţă de perioada similiară a anului trecut când a înregistrat un profit de 1,5 milioane de euro.
 
În acelaşi timp, volumul primelor subscrise a înregistrat un declin de 7,5%, la 131,6 milioane de euro, faţă de primul trimestru al anului trecut, pe fondul plafonării instituite de guvern pentru tarifele RCA care a avut un impact negativ asupra evoluţiei primelor în ansamblu.
 
La  nivelul Grupului, VIG a înregistrat în primul trimestru un volum total al primelor de aproximativ 2,72 mld. euro, în creştere cu 0,5% faţă de perioada similară a anului trecut.
 
Excluzând produsele de asigurare de viaţă cu primă unică unde evoluţia a continuat să scadă cu 22,1% în primul trimestru, primele au înregistrat o creştere anuală de 4,2%.
 
Asigurările de sănătate, unul dintre segmentele de creştere identificate în programul de management “Agenda 2020”, au înregistrat cel mai puternic avans, cu o creştere a primelor de 12,5%, până la 150,7 milioane euro.
 
Pe segmentul asigurărilor auto, linia de business Casco a înregistrat o creştere solidă a primelor, de 10,7% (284,4 milioane euro), în timp ce primele din poliţe de răspundere civilă auto au consemnat o scădere uşoară, de 0,6% (368,5 milioane euro).
 
Segmentul asigurărilor de daune/accidente a înregistrat o creştere bună de 6,8% (1,3 miliarde euro), iar asigurările de viaţă cu prime regulate au avansat cu 1,5% (666,6 milioane euro).
 
Rata combinată s-a îmbunătăţit semnificativ cu aproape un punct procentual, la 96,9%, faţă de un nivel de 97,8% în 2016. În timp ce rata daunei a rămas aproape neschimbată în ultimul an, rata cheltuielilor s-a redus semnificativ.
 
Profitul înainte de impozitare a fost de aproximativ 110 milioane euro, ceea ce corespunde unei creşteri de 22,4% faţă de primul trimestru din 2016. Companiile din Republica Cehă au avut cea mai mare contribuţie la profitul Grupului, respectiv 38%, urmate de Austria (35%) şi Slovacia (10%).
 
VIG a raportat un rezultat financiar de 247,7 milioane euro în primul trimestru din 2017. Această creştere anuală de 10,6% s-a datorat în principal veniturilor curente mai mari rezulte din consolidarea globală a companiilor non-profit.
 
Rata de solvabilitate Solvency II la nivelul Grupului VIG a crescut în primul trimestru din 2017 la aproximativ 206%.
 
Investiţiile Grupului, inclusiv numerarul şi echivalentele de numerar, erau în valoare de 36,2 miliarde euro la 31 martie 2017. 
 
În primul trimestru din 2017 au fost făcuţi paşi concreţi în direcţia optimizării modelului de business în conformitate cu “Agenda 2020”. Introducerea modelului de reducere a fraudelor a fost finalizată pentru întreg segmentul asigurărilor auto la companiile din Polonia şi a început pentru segmentul de asigurări de daune/accidente.
 
În România, implementarea modelului este în derulare pentru segmentul auto, iar o fază pilot este în desfăşurare în Bulgaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO