Bănci și Asigurări

Violeta Ciurel, ING Insurance, despre criza financiara internationala: Va creste nationalismul economic

Violeta Ciurel, ING Insurance, despre criza financiara internationala: Va creste nationalismul economic

Violeta Ciurel, regional CEO start-up operations in ING: Desi toti vorbesc de liberalizare, ce constat este aparitia unui nationalism economic si protectionism care vine din nevoia guvernelor de a-si proteja propriile tari. Se declara liberalizarea, dar realitatea arata ca tendinta este spre protectionism

22.01.2009, 17:36 187

Violeta Ciurel era la momentul plecarii la Amsterdam cea mai puternica femeie de pe piata romaneasca a asigurarilor, identificata practic cu compania ING si cu piata asigurarilor de viata.

Ea preluase atunci pozitia de director general Global Retirements Services, din care a coordonat operatiunile de business development si business suport ale ING pe pensii private si a coordonat lansarea unor operatiuni in tari din Asia si Europa.
Din iulie 2006, a devenit director pentru European & International Affaires al ING.
"Am construit practic de la zero departamentul de relatii externe al companiei. Reponsabilitatea era de a intretine relatiile cu organismele internationale, dintre care cele mai importante erau cu cele de la Bruxelles. Procesul de la Bruxelles pare extrem de lent, dar pana la urma de fapt vezi ca totusi mecanismul este eficient", spune Ciurel.
La elaborarea unei directive, Parlamentul European ii consulta pe toti cei implicati - guverne, asociatii profesionale, asociatii ale consumatorilor, ONG-uri, companii mari, actionari.
Cel mai important domeniu de dezbatere era cel al supravegherii financiare - schemele de garantare ale depozitelor, portabilitatea pensiilor intre state, politicile de protectie a consumatorilor.
Acum insa, criza financiara va face ca totul sa fie luat de la capat. "Acum se sterge tot", spune Ciurel.
Cum este atmosfera la varful uneia din multinationalele din top 10 mondial? "Depinde foarte mult de oameni. Practic am luat-o de la inceput cand am ajuns la Amsterdam."
Din mai 2008, Violeta Ciurel a devenit regional CEO start-up operations pentru ING Insurance in Rusia, Ucraina, Turcia si Bulgaria.
"Am fost solicitata sa ma intorc in business. La inceput este interesant in zona de corporate affairs si relatii internationale. Am construit acel departament, am lucrat cu executive board-ul in mod curent, dar a venit vremea sa intru iarasi pe partea operativa", a explicat Ciurel.
Intre timp, ea a intrat in Consiliul de Manageri al ING, adica intre primii 200 de manageri din cadrul grupului financiar care au un statut special. Grupul ING are 120.000 de angajati in toata lumea.
Cele patru piete sunt mai complicate decat Romania. "Romania este deja considerata o piata matura in cadrul grupului si este data drept exemplu ca urmare a campaniei pe pensii private (ING are peste un milion de clienti la pensiile private obligatorii -n.red.)", a spus Ciurel.
Operatiunile de asigurari in Rusia in ING sunt de cateva milioane de euro. "Rusia este o piata dificila pentru companiile straine. Companiile financiare rusesti sunt foarte puternice".
Country-managerul ING Asigurari in Rusia este, din septembrie anul trecut, chiar fostul sef al Violetei Ciurel in Romania, Jetse de Vries. El a lansat operatiunile de asigurari ale ING in Romania acum 12 ani, fiind cel care a angajat-o de fapt pe Violeta Ciurel ca director de marketing.
"Este foarte interesant cum s-au aranjat lucrurile ca acum sa colaboram iarasi", a spus Ciurel, care acum are practic aceeasi misiune ca De Vries acum 10 ani, de a stabili strategia de intrare si de dezvoltare pe noi piete.
Despre Ucraina, Violeta Ciurel spune ca activitatea a fost temporar suspendata din cauza conditiilor economice, iar in Turcia compania are deja un fond de pensii, Oyak, cumparat odata cu o banca turca omonima in 2007 de catre ING, cu circa 160.000 de clienti. 
In Bulgaria ING are un fond de pensii facultativ si unul obligatoriu, precum si activitati in asigurari de viata. Targetul pentru intreaga regiune este intrarea in top 5 peste 5-6 ani, cu o cota de piata de minim 20%.
Ciurel afirma ca nu s-a ajuns inca la nivelul maxim al crizei financiare. Dar cum explica unul dintre cel mai bine pozitionati manageri romani pe piata mondiala a finantelor tsunamiul care a lovit economia mondiala in ultimul an?
"Totul a fost inflatat. A fost ca la SAFI sau FNI. Au fost supraestimate cu buna stiinta o multime de actiuni si au fost facute investitii unde nu s-a estimat corect riscul. Concurenta exagerata a dus la incalcarea unor principii fundamentale de risk management", explica managerul roman.
Daca insa bancherii au gresit, de ce a trebuit sa fie salvate de catre stat bancile?
"Exista riscul sa nu mai poti scoate banii de la banci." Chiar ING a beneficiat de ajutorul statului olandez, de 10 miliarde de euro, intr-un moment cand banca scazuse la o valoare de piata de 15 miliarde de euro.
Ciurel spune ca unul din efectele actualei crize va fi cresterea "nationalismului economic".
"Desi toti vorbesc de liberalizare, ce constat este aparitia unui nationalism economic si protectionism care vine din nevoia guvernelor de a-si proteja propriile tari. Se declara liberalizarea, dar realitatea arata ca tendinta este spre protectionism", a spus fostul director general al ING Romania.
"Exista o criza de incredere la nivel global si va dura mult pana cand pietele si clientii isi vor recapata increderea in sistem. Toata lumea vrea acum de-risking, sa vanda, si de aceea probabil ca acum totul este subevaluat", sustine Ciurel.
O alta tendinta puternica remarcata este cresterea puterii fondurilor suverane. Tari ca Norvegia, China, Singapore sau Abu Dhabi au imense rezerve in valuta, de sute si mii de miliarde de euro sau dolari, cu care cumpara ieftin companii si banci occidentale.
"Cea mai mare teama printre marile banci si companii de asigurare occidentale este ca pot fi cumparate pe bani putini de catre fondurile suverane."
Ce sfat ar da pentru managerii romani? "Nu opriti cresterea nici in aceasta perioada mai dificila. Cheltuielile pot fi reduse, pot fi facute optimizari, iar pe termen mediu si lung apar multe oportunitati acum."
 
Cine este Violeta Ciurel
  • 2004-prezent, la sediul ING din Amsterdam, a fost pe rand Global Retirements Services Director, apoi European & International Affairs Director, iar din aprilie 2008 este Regional CEO Start-up Operations pentru ING Insurance in Rusia, Ucraina, Turcia si Bulgaria
  • 1997-2004 director de marketing, apoi director general la ING Asigurari, liderul pietei din 1999 incoace; a participat la crearea de la zero a companiei; ING Asigurari ajunsese la vanzari de circa 100 milioane de euro in 2004, in 2008 a avut circa 150 mil. euro
  • Inainte de a fi recrutata de ING Violeta Ciurel a lucrat ca profesor de asigurari la Academia de Studii Economice; a terminat Facultatea de comert din cadrul ASE in 1981
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO