Bănci și Asigurări

Visa a avut de Craciun doua plati pe secunda la comercianti

20.01.2010, 23:09 24

Romanii au efectuat doua plati pe secunda cu cardurile Visa pe23 decembrie, acesta fiind varful inregistrat de platile lacomercianti pe parcursul anului trecut, potrivit datelor companiei.Valoarea medie a unei tranzactii efectuate de romani la comerciantieste de 45 de euro, nivel similar cu media la nivel european.

"Cardurile sunt folosite preponderent pentru platile de valorimari. Desi tendinta este in scadere, mai avem pana sa aducemplatile la comercianti la valoarea unui cos zilnic", a declaratCatalin Cretu, directorul general pentru Romania al VisaEurope.

El spune ca peste un sfert din numarul tranzactiilor efectuatecu carduri Visa sunt plati la comercianti, dar valoarea acestora nudepaseste 12% din total. "Prioritatea noastra ramane stimulareaplatilor cu cardul la comercianti. In conditiile in careretragerile de la bancomat reprezinta 88% din valoareatranzactiilor, potentialul de crestere al pietei ramane ridicat inciuda inghetarii salariilor si a cresterii somajului."

Visa Romania a inregistrat in anul fiscal incheiat in iunie 2009o crestere cu 23% a numarului tranzactiilor cu carduri Visa si cu32% a valorii acestor tranzactii. Numarul cardurilor emise de Visaa urcat in acelasi interval intr-un ritm mai moderat, cu 5,4%, panala 6,2 milioane de carduri. "In 2010, numarul cardurilor, inclusivcel al cardurilor de credit, va continua sa creasca. Avansul va fimai moderat pe partea cardurilor de debit", estimeaza Cretu.

Visa intentioneaza ca anul acesta sa introduca serviciile decash-back la comercianti si sa extinda reteaua municipalitatilorcare accepta plata taxelor si impozitelor locale cu carduri.Totodata, oficialii Visa se asteapta ca in 2010 sa vedem oaccelerare a numarului cardurilor cu cip - considerate ca ofera omai mare protectie impotriva fraudelor.

Totusi, in Romania fraudele raman de circa 11 ori mai mici decatmedia la nivel european. Raportul frauda-vanzari este de 0,005%,ceea ce inseamna ca la vanzari de 10.000 de euro fraudelereprezinta 50 de centi. In acest moment, ponderea cardurilor cu cipajunge la 20% din total.

Visa a avut anul trecut o crestere cu 17,2% a numarului decarduri de business, cheltuielile totale efectuate prin acestecarduri reprezentand 1,6 miliarde de euro. Cardurile de debit ramantotusi principalul produs din portofoliul Visa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO