Bănci și Asigurări

Visa: La tranzactii de 100.000 de euro, 4 euro sunt frauda

27.01.2009, 19:24 42

La tranzactii de 100.000 de euro pe card, 4 euro reprezinta fraude in Romania, fata de o medie de 58 de euro in Europa, potrivit datelor organizatiei de plata Visa.

"Si in trecut raportul dintre fraude si vanzari s-a situat mult sub media europeana. Nu se semnaleaza o tendinta de crestere, iar faptul ca am introdus tehnologia cu cip controleaza si mai mult. Nu exista un fenomen", a declarat Catalin Cretu, directorul general pentru Romania in cadrul Visa Europe. Ponderea fraudelor in totalul vanzarilor in Romania a fost in anul fiscal incheiat in iunie 2008 de 0,004%, fata de 0,0034% in exercitiul precedent.
Valoarea totala a tranzactiilor prin carduri Visa emise in Romania a crescut in anul fiscal 2008, incheiat in iunie, cu 29,8% fata de anul anterior, in timp ce numarul cardurilor s-a majorat cu 15,7%, potrivit datelor prezentate ieri de companie.
In 2007, valoarea totala a tranzactiilor pe carduri Visa emise in Romania, realizate atat in tara, cat si in strainatate si mediul online, a atins 10,3 miliarde euro, iar numarul operatiunilor derulate la comercianti a crescut cu 67%.
Cheltuielile efectuate de posesorii de carduri Visa prin intermediul terminalelor POS instalate la comercianti au crescut cu 76,3%, iar numarul tranzactiilor a avansat cu 65,4%.
Numarul de tranzactii la POS prin intermediul cardurilor de debit a urcat cu 78,7%, iar valoarea acestora a crescut cu 85,9%.
Rezultatele Visa au fost sustinute si de majorarea numarului de comercianti care accepta cardurile emise de companie, la peste 60.000, fata de circa 46.000 in anul precedent.
Catalin Cretu spune ca Visa are in vedere implementarea sau extinderea mai multor proiecte pe piata locala.
Astfel, romanii ar putea retrage numerar in limita a 150 de lei direct de la comerciantii cu vanzari mari, de la care cumpara cu plata prin card, printr-un serviciu pe care Visa vrea sa il lanseze in termen scurt, a declarat Catalin Cretu.
"Cash Back reprezinta un serviciu de eliberare de numerar la comercianti, in limita sumei de 150 de lei, dar numai dupa ce se realizeaza o tranzactie de vanzare-cumparare prin POS. Serviciul are rolul de a stimula tranzactiile cu carduri la comercianti", a afirmat Cretu in cadrul unei conferinte de presa.
El a mentionat ca valoarea tranzactiilor efectuate la comercianti a crescut dupa implementarea serviciului Cash Back pe pietele mature, unde functioneaza deja.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO