Bănci și Asigurări

Visul bancherilor: venituri de 20 mil. euro pe an din administrarea averilor clienţilor bogaţi

Visul bancherilor: venituri de 20 mil. euro pe an din administrarea averilor clienţilor bogaţi

Autor: Ciprian Valentin Botea

07.12.2011, 18:53 2498

"Nu toate persoanele care au averi lichide mari sunt interesate de serviciile de private banking. Sunt însă clienţi ai băncilor care au depozite chiar şi de 5 milioane de euro şi aceştia sunt interesaţi de serviciile de private banking. Estimăm că numărul clienţilor potenţiali ajunge la circa 4.000 de persoane", afirmă Sorin Mititelu, director executiv dezvoltare produse şi servicii retail în BCR.

Numărul clienţilor care au depozite la bănci de peste 100.000 de euro (plafonul maxim pentru un depozit care intră în schema de garantare) era de circa 14.000 de persoane la finalul lunii septembrie.

Mititelu spune însă că un client de private banking trebuie să aibă o avere lichidă de cel puţin 200.000 de euro.

Clienţii de private banking beneficiază de asistenţăconstantădin partea unui bancher personal dedicat şi sunt deserviţi prin intermediul unor locaţii destinate exclusiv acestui tip de clientelă. Băncile şi-au intensificat activitatea pe acest segment în contextul crizei.

"Nu este o piaţă foarte mare, dar nu trebuie neglijată pentru că poate genera venituri importante. Sectorul de private banking a consemnat o evoluţie rapidă în ultimii doi ani pentru că lucrurile s-au schimbat şi băncile pun acum la dispoziţia clienţilor toate categoriile de active", spune Mititelu.

Oferta de investiţii include, în funcţie de profilul individual de toleranţă la risc al fiecărui client, o gamă largă de la depozite, titluri de stat şi asigurări până la fonduri de investiţii, depozite structurate, acţiuni, produse structurate sau derivate. De asemenea, sunt disponibile plasamente în metale preţioase a căror valoare a crescut în timpul crizei.

"Diversificarea plasamentelor este cea mai sigură strategie. Acum mulţi clienţi urmăresc instrumentele cu venit fix fără să cântărească riscurile. Pentru că cererea de obligaţiuni este foarte mare randamente au devenit la rândul lor mai mici", comentează Raluca Alexandru, director în cadrul diviziei de private banking din Elveţia a grupului britanic HSBC.

Bancherii încearcă acum să atragă înţarăo parte din clienţii care şi-au investit banii în străinătate, inclusiv prin diviziile de private banking ale unor grupuri străine. Valoarea acestor investiţii este estimată la 3 mld. euro.

Mulţi clienţi bogaţi şi-au mutat banii în străinătate pe fondul panicii de la sfârşitul lui 2008, urmărind în primul rând siguranţa.Acum bancherii speră să îi aducă înapoi cu promisiunea unor câştiguri mai mari.

"Clienţii care au bani în străinătate pot găsi aici randamente atrăgătoare la un nivel de risc acceptabil", susţine Mititelu.

Mai multe bănci şi-au restructurat în criză serviciile de private banking şi au creat o categorie specială de clienţi, care au câteva zeci de mii de euro în conturi, care beneficiază la rândul lor de un bancher personal, birouri speciale în cadrul sucursalelor şi de servicii preferenţiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO