Bănci și Asigurări

Vlădescu: Ordonanţa 50 îşi produce deja efectele şi n-am văzut nicio bancă plecând

Vlădescu: Ordonanţa 50 îşi produce deja efectele şi n-am văzut nicio bancă plecând

Autor: Razvan Voican

31.10.2010, 23:52 39

Pierderile de sute de milioane de euro pe care băncile le-aravea de suferit ca urmare a aplicării Ordonanţei 50 privindcreditele de retail constituie o exagerare şi nu se pune problemaca vreuna dintre instituţiile de credit să plece din România dincauza acestui act normativ, afirmă Sebastian Vlădescu, ministru alfinanţelor până în septembrie.

"Am semnat această ordonanţă ca mi­nistru şi sunt de acord curegulile pe care le stabileşte. Cred că se exagerează atunci cândse invocă pierderi majore pentru bănci, ordonanţa funcţionează dejade câteva luni şi n-am văzut pe nimeni plecând din această cauză.Nici nu cred că se va întâmpla aşa ceva", a declarat Vlădescupentru ZF.
Fostul oficial guvernamental se bucură de respect în mediilebancare şi are numeroase contacte în domeniu.

El crede că actualele tensiuni dintre bancheri şi clienţii lor nureprezintă decât o confruntare "naturală" între interesele celordouă părţi. "Este o bătălie naturală între furnizori şi clienţivizavi de nivelul costurilor suportate de client, pe de-o parte, şiprofitul furnizorilor, de cealaltă parte, iar lucrurile se vorregla treptat. Cert este că sistemul bancar trebuie să fie mult maitransparent decât este acum."

Băncilor nu le-ar strica şi puţină vocaţieeducativă
Vlădescu respinge abordările din tabăra bancherilor de genul "omula semnat un contract, trebuia să deschidă ochii şi să aibă grijă cesemnează".
"Eu cred că omul acela are dreptul la justă informare, iar dacăaceasta presupune şi ceva justă educare, cred că s-ar cuveni să fiefăcută tot de către bănci."
De regulă, într-o astfel de dezbatere bancherii se apără susţinândcă le-au spus clienţilor ce presupune angajarea la un credit, însăVlădescu afirmă că totuşi s-a profitat de un anumit nivel de lipsăde educaţie financiară şi ignoranţă.
"Da, le-au spus, dar ei ştiau foarte bine cui îi spun şi de multeori s-a profitat de graba clienţilor de a lua un credit şi de oanumită naivitate. Sigur nu strică un pic de vocaţie educativă dinpartea băncilor vizavi de clienţi. Pentru stabilitatea viitoare abăncilor, cred că este mai bine să aibă clienţi informaţi şi nuclienţi disperaţi şi ignoranţi."
Cât priveşte eliminarea comisionului de rambursare anticipată -unul dintre pilonii importanţi ai ordonanţei şi necontestat debancheri în comparaţie cu scandalul privind formula de calcul aldobânzilor - Vlădescu o consideră "absolut corectă" pentru că vastimula competiţia pe piaţă din moment ce clientul va avealibertatea să se mute de la o bancă la alta pentru a puteabeneficia de cele mai bune condiţii oferite.

Dincolo de deschiderea unei pieţe a refinanţărilor de credite,modul în care autorităţile au prezentat Ordonanţa 50 a indus lanivelul publicului percepţia că dobânzile la toate creditele vor fidiminuate. În acelaşi timp, a încurajat reclamarea abuzurilorcontractuale la Protecţia Consumatorilor. Cert este că BCR, cea maimare bancă, a ajuns la proces cu un grup de reclamanţi, iarVolksbank şi Raiffeisen ar putea fi confruntate cu aceeaşisituaţie.
Cele mai vulnerabile sunt băncile care au folosit aşa-numite rateinterne de referinţă ca bază de calcul pentru preţul creditelor.Teoretic, acele rate puteau absorbi eventuale fluctuaţii aleelementelor de cost provocate fie de tensiuni externe, fie deepisoade de criză internă precum cel din toamna lui 2008. Nu toţibancherii recunosc însă că de regulă evoluţia acelor rate reflectamai degrabă creşteri de costuri, nu şi scăderile EURIBOR, deexemplu.
De asemenea, există pe piaţă bănci care de mai mulţi ani au inclusîn oferte credite cu dobânda legată direct la EURIBOR plus o marjăşi care sunt acum ferite de scandalul rescrierii formulelor decalcul.
Pentru celelalte, preocuparea ac­tuală este să invoce cât mai multeelemente de cost care să justifice acumularea unor marje de dobândăcare ajung şi la 9 puncte procentuale peste EURIBOR pentru crediteîn sold.
Costurile administrative incluse cu prisosinţă în costul creditelorsunt considerate un segment "intangibil", despre a cărui ajustarebancherii nu vor să vorbească, preferând să invoce costul risculuide ţară şi creşterea costului cu riscul, care ajunge să fiesuportat şi de clienţii buni-platnici.
La nivel instituţional, principalul sus­ţinător al poziţieibăncilor rămâne FMI, după ce Banca Naţională a încetat să maivorbească despre pierderile ipotetice pe care le-ar suferi sistemulbancar, aşteptând forma finală a legii ce va fi adoptată deParlament. Acolo discuţiile se prelungesc la CameraDeputaţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO