Bănci și Asigurări

Volksbank a retrogradat în categoria ”junk”. Moody's a scăzut ratingul grupului austriac cu două trepte

Volksbank a retrogradat în categoria ”junk”. Moody's...

Autor: Florentina Dragu

31.10.2014, 13:42 1107

Ratingurile grupului au fost puse sub observaţie pentru retrogradări ulterioare, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Retrogradarea cu două trepte a ratingurilor Volksbank vine pe fondul unei lipse semnificative de capital, în valoare de 865 milioane de euro, anunţată în urma testelor de stres realizate de BCE, care au fost publicate pe 26 octombrie.

Evaluarea BCE a vizat 130 de instituţii bancare din zona euro. Analiza, care cuprinde testul calităţii activelor şi testul rezistenţei la şocurile economice, a arătat că 25 de bănci au nevoie de capital suplimentar în valoare de 25 de miliarde de euro. BCE a realizat aceste teste în colaborare cu Autoritatea Bancară Europeană, luând în calcul situaţia activelor băncilor la 31 decembrie 2013.

Moody's notează că Volksbank a anunţat recent că va implementa un plan de restructurare ca să evite o posibilă intrare în incapacitate de plată sau o intervenţie din partea autorităţilor de reglementare din sectorul bancar local. Potrivit planului de restructurare, Volksbank va fi împărţită în două organisme, toate sarcinile instituţiei centrale urmând să fie transferate către o entitate regională Volksbank.

"Moody's va analiza detaliile planului de reorganizare, precum şi alte posibile măsuri care vor fi impuse de BCE şi impactul acestora asupra creditorilor băncii", potrivit comunicatului agenţiei.

Tot joi, Moody's a pus sub observaţie în vederea unor posibile retrogradări ratingurile a patru bănci din zona euro, anume Permanent tsb (Irlanda), Banco Comercial Portugues (Portugalia), Banca Monte Dei Paschi di Siena (Italia) şi Banca Carige (Italia), şi a confirmat ratingurile băncii italiene Banca Popolare di Milano.

"Fiecare dintre instituţiile bancare vizate de acţiunile de rating are un deficit considerabil de capital, evidenţiat de testele BCE. Aceste bănci trebuie să notifice BCE în următoarele două săptămâni cu privire la măsurile ce vor fi luate pentru a corecta problemele identificate, iar recapitalizarea instituţiilor trebuie realizată într-un interval de 6-9 luni", potrivit comunicatului.

Dat fiind lipsa acută de capital identificată la unele din aceste bănci, Moody's nu exclude posibilitatea ca autorităţile locale să recurgă la măsuri de restructurare bancară la scară largă, care ar putea afecta toţi creditorii, notează agenţia de evaluare financiară.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO