Bănci și Asigurări

Volksbank: Nu oprim operaţiunile! Majorăm capitalul cu 200 mil. €

Volksbank: Nu oprim operaţiunile! Majorăm capitalul cu 200 mil. €

Autor: Ciprian Botea

19.12.2011, 00:03 870

Austriecii de la Volksbank nu intenţionează să oprească operaţiunile de pe piaţa românească până la găsirea unui cumpărător pentru subsidiara locală şi vor aduce la începutul anul viitor 200 mil. euro la capitalul băncii, afirmă Johann Lurf, preşedintele Volksbank România.

"Posibilitatea întreruperii activităţii este exclusă. Deocamdată nu există discuţii pe tema vânzării băncii în perioada imediat următoare. Volksbank România va beneficia la începutul anului viitor de o majorare de capital de peste 200 de milioane de euro, decizie care demonstrează dorinţa acţionarilor de a continua să susţină subsidiara locală", a spus Lurf.

Declaraţiile şefului Volksbank vin în contextul în care grupul austriac a transferat subsidiara locală într-o nouă divizie, care cuprinde afacerile non-core (adică cele care nu sunt esenţiale pentru operaţiunile de bază), aceasta urmând să fie vândută în viitor în funcţie de condiţiile de pe piaţă.

"Această decizie nu implică o nouă abordare a acţionarilor vis-à-vis de activităţile din România, ci o formalizare a strategiei anunţate încă din vară, care presupune ca subsidiara locală să fie revitalizată şi vândută în câţiva ani, când condiţiile de pe piaţă vor fi propice", comentează Lurf.

Grupul Volksbank a vândut anul acesta operaţiunile din Europa Centrală şi de Est ruşilor de la Sberbank, dar filiala din România nu a făcut obiectul tranzacţiei. Banca locală a crescut rapid în perioada de boom a creditării, exclusiv pe seama vânzării de credite ipotecare, dar a înregistrat şi o deteriorare la fel de rapidă a portofoliului de credite pe fondul crizei.

Volksbank România a înregistrat pierderi masive în ultimii doi ani, cu impact direct asupra activităţii grupului austriac. Banca a raportat o pierdere, conform standardelor locale de contabilitate (RAS), de peste o jumătate de miliard de lei în primele nouă luni din 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO