Bănci și Asigurări

Volksbank si Piraeus au intrat oficial in "Prima casa"

14.07.2009, 19:30 21

Inca doua banci - Volksbank si Piraeus - semnasera pana ieri dimineata conventiile de colaborare cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, institutia care acorda garantia din partea statului in programul "Prima casa".
"Pana azi-dimineata am semnat conventia de colaborare pentru noua banci", a declarat pentru ZF Irina Constantinescu, director de strategie si riscuri in cadrul Fondului de Garantare a Creditelor.
Saptamana trecuta Fondul semnase conventii cu sase banci - BRD, Banca Transilvania, Alpha Bank, CEC Bank, Banca Romaneasca si ATE Bank. Ieri dimineata au mai fost semnate conventiile cu Volksbank si Piraeus. Fondul a semnat si conventia pentru Emporiki Bank, urmand ca si banca sa isi puna semnatura pe contract. Raiffeisen inca are discutii tehnice.
Doar o parte dintre bancile semnatare - BRD, Banca Transilvania, Alpha Bank, CEC Bank si ATE Bank- au inceput vanzarea efectiva de credite. Piraeus a anuntat ca va incepe vanzarea de credite de saptamana viitoare.
"Am decis sa acordam tuturor clientilor nostri care contracteaza un imprumut prin programul "Prima casa" o dobanda pentru depozitul colateral prevazut de reglementarile in vigoare. Aceasta masura le va permite sa-si fructifice banii depusi ca garantie pe toata perioada de creditare", a spus Catalin Parvu, director general executiv al Piraeus Bank. Dobanda va fi cea corespunzatoare depozitelor Gold, cu niveluri de 10% pe an la lei si 4% pe an la euro, in prezent. Piraeus a primit un plafon de 68,4 mil. euro pentru acordarea de credite in cadrul programului. Volksbank a inceput deja sa selecteze dosare de la clienti pentru aceste credite, insa vanzarea efectiva a produsului va incepe la sfarsitul acestei saptamani sau cel tarziu la inceputul saptamanii viitoare.
Potrivit conventiei, Fondul trebuie sa dea un raspuns in termen de cinci zile lucratoare de la primirea cererii de garantare din partea bancii.
Circuitul dosarului incepe la banca, unde are loc analiza de bonitate a clientului. Dosarul trebuie sa contina actele de identitate ale clientului (impreuna cu codebitorii sau girantii), extrasul de carte funciara a imobilului, titlul de proprietate si raportul de evaluare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO