Bănci și Asigurări

Volumul creditelor restante a ajuns la minimul ultimilor aproape şase ani

Volumul creditelor restante a ajuns la minimul ultimilor...

Autor: Liviu Popescu

26.02.2016, 00:00 175

Restanţele la creditele acordate populaţiei şi companiilor însumau la finele primei luni din acest an aproape 21 mld. lei (echivalentul a 4,7 mld. euro), fiind în scădere cu 4 mld. lei faţă de aceeaşi lună din 2015. Prin urmare, volumul restanţelor (lei+valută) la împrumuturile acordate de bănci a ajuns în ianuarie la minimul din toamna anului 2011 încoace. Rata restanţelor la credite s-a consolidat la 9,5%, minimul din decembrie 2011.

„Aceste evoluţii confirmă ameliorarea sectorului bancar, susţinută de procesul de relansare economică, de declinul ratelor de dobândă şi de vânzarea activelor neperformante“, scrie într-un raport al Băncii Transilvania, semnat de Andrei Rădulescu, senior economist al băncii. Băncile locale aveau în prima lună din 2016 credite acordate populaţiei şi companiilor în valoare de 216 mld. lei, în creştere cu 2,8% faţă de aceeaşi lună din 2016, fiind practic a şasea lună consecutivă în care evoluţia anuală este pozitivă. La baza creşterii împrumuturilor a stat exclusiv accelerarea creditării în lei (+20% an/an la 110 mld. lei) determinată de dobânzile ajunse la minime istorice, de sporirea încrederii consumatorilor în economie dar şi de ofertele tot mai agresive ale băncilor pentru împrumuturile în monedă românească.

Pe de altă parte, surprinzător chiar, având în vedere avansul înregistrat de consum (România a avut printre cele mai mari rate de creştere a consumului din Europa), soldul depozitelor la bănci continuă să crească. Cele mai recente date publicate de BNR arată că economisirile au crescut cu 9% într-un an, la aproximativ 250 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO