Bănci și Asigurări

WSJ: Băncile europene au credite neperformante de circa 1 trilion de euro. În România rata NPL a ajuns în septembrie la minimul ultimilor cinci ani: 12,3%

WSJ: Băncile europene au credite neperformante de circa...

Autor: Claudia Medrega

30.11.2015, 00:05 898
Băncile europene au credite neper­for­mante de circa 1 trilion de euro, motiv pentru care se confruntă cu o pantă abruptă pe calea recuperării, scrie The Wall Street Journal.
 
Rata creditelor neperformante la nivelul UE a ajuns la jumătatea anului la 5,6% din to­talul creditelor, scăzând cu 8% în primul se­mes­tru. „Muntele“ de credite neperfor­mante la nivelul băncilor europene are aproximativ aceeaşi dimensiune ca eco­nomia Spaniei.
 
Iar rata creditelor neperformante în total credite în Europa este aproape dublă faţă de cea înregistrată de băncile din SUA,  mai scrie Wall Street Journal.
 
În România, după ce în anii de criză unu din cinci credite ajunsese să fie neper­for­mant, în iunie rata creditelor neperfor­mante a coborât la 12,8% pentru ca în septembrie 2015 să ajungă la minimul ultimilor cinci ani, respectiv la 12,3% din totalul împrumu­turilor pe metodologia românească şi la un nivel de 15,73% după metodologia EBA(Autoritatea Bancar Europeană).
 
Profita­bilitatea băncilor a fost afectată în ulti­mii ani de creşterea puternică a chel­tuielilor cu pro­vizioanele făcu­te în contul creditelor care au înregistrat probleme la plata ratelor.
 
BNR a solicitat recent băncilor să tri­mită inventarul tuturor creditelor restruc­turate pentru a vedea cât de corect au fost rea­lizate şi cât de mult a fost influenţat profitul rapor­tat la nouă luni de restructurări şi scăderea provizioanelor. Sistemul bancar înregistra la nouă luni un profit de 2,2 mld. lei după ce anul trecut băncile au raportat o pierdere record de 4,6 mld. lei. BNR anticipează înregistrarea unor provizioane în ultimul trimestru din acest an, însă sistemul bancar românesc urmează să rămână pe profit.
 
Autoritatea Bancară Europeană (EBA) apreciază că băncile au făcut progrese în direcţia constituirii rezervelor de capital, însă creditele neperformante continuă să tragă în jos profitabilitatea instituţiilor de credit. EBA, care centralizează date din bilanţurile contabile a 105 bănci din Europa, arată că instituţiile de credit continuă să-şi formeze rezervele de capital, fie prin emiterea de acţiuni, fie prin recapitalizarea profiturilor.
 
În medie, băncile aveau la jumătatea anului o rată a fondurilor proprii de nivel 1 de 12,8%, mult peste minimul legal de 4,5%.
 
Datele privind creditele neperformante evidenţiază temerile celor mai mulţi investi­tori: că procesul de curăţare a bilanţurilor băncilor europene ar putea dura ani de zile.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO