Bănci și Asigurări

Zamfir, iniţiatorul legii dării în plată: Dezbatem iar legea. Înlocuim „persoana fizică“ cu „consumator“ şi astfel excludem cazurile de abuz

Daniel Zamfir, iniţiatorul legii dării în plată: Băncile au propus plafoane şi criterii

Daniel Zamfir, iniţiatorul legii dării în plată: Băncile au propus plafoane şi criterii

Autor: Liviu Popescu

25.01.2016, 00:03 1064

Deputatul PNL Daniel Zamfir, iniţia­to­rul legii dării în plată, afirmă că noile pro­puneri ale proiectului vor intra în dezbatere parla­mentară în această săptămână şi speră că până la finele lunii martie legea care prevede stin­gerea datoriilor prin predarea cheii locu­inţei ar putea să ajungă la Camera Deputa­ţilor şi, ulterior, la promulgare.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis la jumătatea lunii decembrie Parlamentului ce­rerea de reexaminare asupra legii privind stin­gerea creditelor prin darea în plată a imobilelor ipotecate.

Legea dării în plată presupune că un de­bitor poate preda în orice moment cheile lo­cuinţei către bancă, fără ca, ulterior, cre­ditorul să îl mai poată urmări dacă înre­gistrează o pierdere.

Zamfir susţine că a propus înlocuirea sintagmei persoană fizică cu cea de consu­ma­tor, termen care apare şi în legislaţia euro­peană, fiind excluşi profesioniştii implicaţi în tranzacţii imobiliare.

„Totodată, am propus ca termenul la care clientul vrea să facă darea în plată să fie majorat de la 15 zile la 30 de zile. Astfel, banca va avea la dispoziţie 30 de zile să negocieze cu clientul. O altă propunere pe care o voi face este cea ca legea (dării în plată - n.red.) să se aplice şi clienţilor care au fost deja executaţi silit“, a spus Zamfir pentru ZF.

Bancherii contestă prevederile legii invo­când faptul că în orice moment un debi­tor poate preda cheile casei, chiar dacă are resursele financiare necesare plăţii cre­ditului luat de bancă.

„Băncile au propus plafoane şi criterii. Nu o să propun acest lucru din două consi­derente. Primul ar fi discriminarea. Ce sumă ar fi? Dacă ar fi la debit, această datorie ar fi rezultatul unor dobânzi şi penalităţi. Al doilea con­si­derent ar fi despre legea spaniolă, care este criticată de Uniunea Europeană, din cauza plafonelor şi a criteriilor restrictive din lege“, mai spune Zamfir.

Iniţiatorul legii spune că noile modificări ale proiectului vor ajunge într-o primă fază pe masa a trei comisii: cea a drepturilor omului, cea economică şi cea juridică.

„Pe 23 februarie, legea ar putea să fie votată de Senat. Iar la sfârşitul lunii martie să ajungă la Camera Deputaţilor“, a conchis Zamfir.

Legea dării în plată este un subiect controversat, ajungând chiar şi la Banca Centrală Europeană (BCE). BCE a publicat pe site-ul său, la jumătatea lunii decembrie, faptul că legea dării în plată ar putea avea „implicaţii negative cu un potenţial impact asupra profitabilităţii, capitalizării precum şi asupra costurilor totale şi a condiţiilor de creditare“ din sistemul bancar.

BCE a sfătuit autorităţile române să eva­lueze cu atenţie impactul proiectului de re­glementare asupra contractelor de credit exis­tente pentru a asigura siguranţa juridică şi pentru a evita conflictul nedorit cu drepturile contractuale şi de proprietate ale instituţiilor de credit, precum şi pentru a preîntâmpina apariţia hazardului moral în relaţia dintre creditor şi debitor.

Totodată, BCE a subliniat importanţa unei analize de impact apro­fundate cu privire la implicaţiile practice ale proiectului de reglementare pentru activitatea instituţiilor de credit de pe piaţa internă şi, mai larg, pentru piaţa imobiliară din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO