ZF Banker’s Summit, 4-5 iulie. Câte din NPL-urile vândute la pachet se reîntorc în bănci ca împrumuturi sănătoase?

23 iun 2017 Autor: Cristian Hostiuc

Sub presiunea Băncii Naţionale, sub presiunea propriului bilanţ, băncile au început să scoată la vânzare în ritm accelerat o bună parte din creditele neperformante acumulate în criză.
 
NPL-uri de peste 5 miliarde de euro au fost vândute până acum, iar băncile mai au în bilanţuri cam tot atâta, conform ultimelor date.
 
Discounturile la vânzare au variat între 80 şi 98% din valoarea nominală plus accesoriile acumulate în timp - dobânzi plus penalităţi.
 
De mai bine de 7-8 ani, băncile încearcă să-şi facă curat în dulapurile unde stau dosarele de creditare, o operaţiune extrem de costisitoare, al cărei preţ a fost plătit de acţionari prin majorările de capital sau lipsa dividendelor şi de către clienţii buni prin aplicarea unei marje mai ridicate a riscului pentru creditele curente. Băncile nu au fost pregătite pentru valul de NPL-uri, iar departa­men­tele de workout şi restructurare s-au pus greu pe picioare. Bancherii au preferat să nu se implice în restruc­turarea companiilor decât prin extinderea perioadei de finanţare a creditelor curente şi mai puţin prin suflecarea mâinilor şi intrarea în companii. Au fost prea puţine cazuri de restruc­turare a firmelor şi a creditelor în afara insolvenţei.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.06.2017

 
Cuvinte cheie:
banci
, vanzare
, summit
, zf
, credite
, insolventa
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide