Bănci și Asigurări

ZF Bankers ’14: Au băncile resurse pentru a susţine reluarea creditării?

ZF Bankers ’14: Au băncile resurse pentru a susţine...

Autor: Ciprian Botea

05.06.2014, 00:06 266

Bancherii se prgătesc pentru un nou ciclu de creştere a creditării în condiţiile în care clienţii au prins mai mult curaj şi intră din nou în agenţii pentru a se îndatora şi nu doar pentru a plăti rate vechi sau facturi.

Dar sunt băncile în po­zi­ţia de a putea susţine un nou boom al creditării în condiţi­ile în care au pierdut o parte din sprijinul financiar primit de la băncile-mamă din străi­nătate şi acum sunt nevoite să se lupte între ele pentru resursele locale limitate?

Aceasta este una dintre temele care vor fi dezbătute de invitaţii celei de-a treia ediţii a conferinţei anuale ZF Bankers Summit, care va avea loc în perioada 10-11 iunie. Aceştia vor analiza şansele pe care le au băncile în contextul în care mulţi acţionari străini se grăbesc să-şi retragă liniile de finanţare locale.

Subsidiarele locale ale băncilor străine aveau la sfârşitul lunii ianuarie finanţări externe de 13,4 miliarde de euro, în scădere de la 17,5 miliarde de euro în decembrie 2012. Doar în prima lună a acestui an scăderea stocului de finanţări externe a fost de echivalentul a 800 milioane de euro, potrivit ultimelor date disponibile.

România a continuat să piardă din finanţarea externă de la bănci în con­diţiile în care a rămas în 2013 în categoria ţărilor din regiune cu o piaţă a creditului în contracţie.

Băncile au reuşit să compenseze în trecut scăderea liniilor de finanţare primite de la acţionarii din străinătate prin creşterea stocului de depozite atrase de la clientelă, dar piaţa depozitelor pare să fi ajuns la o limită. După creşteri de două cifre în trecut, volumul depozitelor a înregistrat un avans anual de circa 7% în aprilie. Faţă de luna anterioară, creşterea a fost de numai 0,5%.

Băncile aveau la finalul lunii martie depozite de 215 miliarde de lei atrase de la populaţie şi companii, la un stoc total de credite de aproape 220 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.

Despre ZF ZF Bankers Summit

Speakerii invitaţi la acest eveniment

Agenda

Rezervă-ţi un loc

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO