Bănci și Asigurări

ZF Bankers Summit ‘16. Horia Manda, managerul fondului care a preluat Banca Carpatica: Mă aştept ca în cinci ani să avem numai 25 de bănci în România. Acum sunt 37

ZF Bankers Summit ‘16. Horia Manda, managerul fondului...

Autor: Anelis Baciu

27.07.2016, 15:03 992
Procesul de consolidare din sistemul bancar se va accentua în perioada următoare, iar în ur­mă­torii cinci ani circa 12 bănci vor dis­părea din piaţă, astfel încât numărul in­stituţiilor de credit din plan local va ajunge la 25, consideră Horia Manda, managing partner la Axxess Capital, fondul de investiţii care are în portofoliu Patria Bank şi Banca Comercială Carpatica.
 
„Băncile cu cote mici de piaţă nu pot rezista pe termen lung pentru că nu pot face faţă pre­siu­nilor de regle­men­tare, de capital şi celor din sfera teh­no­logiei. În cinci ani numărul băn­cilor va ajun­ge undeva la 25, iar în zece ani va intra sub 20“, a explicat Horia Manda.
 
El nu exclude posibilitatea abandonului din partea unor investitori străini care, deşi îşi doresc un exit, nu vor găsi cumpărători pentru subsi­dia­rele locale.
 
„Unele din grupurile străine care sunt pre­zente în România sunt paralizate, iar multe în­cearcă să iasă, dar nu au cui să vândă. Dacă ne ui­tăm la băn­ci­le-mamă din Grecia, vedem că acestea nu au ca­pi­tal cu care să susţină subsidiarele, dacă ne uităm la băncile-mamă italiene, vedem că aces­tea trec prin­tr-o furtună. Este o paralizie în piaţă care du­rea­ză deja de şapte ani şi este menţinută de perspec­tiva pierderilor imense“, a explicat Horia Manda.
 
În sistemul bancar local activează 37 de bănci, însă jumătate din instituţiile de credit au o cotă de pia­ţă mai mică de 1%, ele fiind ce­le mai vulne­ra­bi­le. Pe de altă par­te, concentrarea la vârf este ma­jo­ră, în condiţiile în care cele mai mari zece bănci au 80% din active.
 
Consolidarea este grăbită şi de BNR, care pre­sea­ză băncile să îşi facă curăţenie în bilanţuri şi să sca­pe mai repede de neper­for­man­te. De altfel, BNR a trans­mis ju­cătorilor din sistem ca în acest an să ajungă la o rată a NPL-urilor de 10%. La nivelul în­tregii pieţe rata NPL-urilor ajun­gea la finalul lunii mai la 12,4%.
 
Potrivit informaţiior din pia­ţă, printre băncile locale inte­re­sate să participe la procesul de consolidare sunt Banca Tran­sil­vania, care de altfel a cum­părat anul trecut Volks­bank, dar şi OTP, care a achiziţionat Millen­nium Bank. Anul trecut patru bănci au dispărut din sis­te­mul bancar ro­mânesc, pe lângă Volksbank şi Millen­nium ie­şind din piaţă Montepio şi RBS. La vân­zare ar mai fi Veneto Banca şi Marfin, în timp ce băncile gre­ceşti Bancpost şi Banca Româ­nească ar în­cerca să ajungă la o tranzacţie.
 
Horia Manda consideră că în următorii ani sis­te­mul bancar va arăta mai bine, luând în consi­de­rare potenţialul pieţei locale care ar putea să se materializeze.
 
„Sistemul bancar va arăta mai bine în urmă­torii an. Partea de creştere ar trebui să vină de la sat. România este cea mai subbancarizată piaţă din Europa. Jumătate din populaţie nu are un cont bancar“, a conchis Horia Manda.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO