Bănci și Asigurări

ZF Bankers Summit 2017, 4-5 iulie: Sistemul bancar românesc, între speranţe şi realitate

ZF Bankers Summit 2017, 4-5 iulie: Sistemul bancar...

Autor: Cristian Hostiuc

26.06.2017, 00:04 373

Grupurile financiare internaţionale care au intrat pe piaţa bancară românească la finalul anilor ’90 şi începutul anilor 2000 au pornit cu speranţe mari având în vedere gradul scăzut de bancarizare al României, unde activele bancare reprezentau 50% din PIB faţă de 300% în Europa Occidentală.

După 15 ani, după cea mai mare criză din lume, sistemul bancar românesc este încă departe de ceea ce promitea. Activele bancare sunt la 70% din PIB, pe o piaţă săracă în business şi care preferă să lucreze mai mult pe cash sau cu bani de afară.

Cu excepţia primelor judeţe din România ca putere eco­nomică - Bucureşti/Ilfov, Timi­şoara, Cluj, Argeş, Constanţa, Sibiu, Braşov, Iaşi, Ploieşti, Bihor -, celelalte judeţe nu aduc prea mult business şi multe bănci se întreabă dacă mai are sens să-şi ţină sucursalele acolo, mai ales dacă nu au făcut până acum o masă critică de retail şi de companii locale.

Toţi bancherii speră ca piaţa să se consolideze, adică numărul de jucători să scadă, dar busi­nessul să crească, dar acest lucru să nu li se întâmple lor.

Zona rurală nu aduce prea mult business bancar, cei care lucrează acolo preferând să se bazeze pe cash şi pe IFN-uri, în special în zona agricolă.

Practic, băncile se pot baza doar pe jumătate din România ca business de creditare, operaţiune extrem de complicată, mai ales după criză, când riscul este văzut cu alţi ochi de către bănci.

Comerţul este acaparat de grupurile inter­naţionale, iar zona de servicii nu este întotdeauna bancabilă. Real-estate-ul care începe să-şi revină după căderea din criză, se îndreaptă către băncile cu multe sucursale sau către cele care au acumulat expertiză. Deşi se discută lunar de infrastructură şi de proiecte de investiţii ale statului, în realitate lucrurile se mişcă destul de greu, ceea ce face ca acest sector, deşi bancabil, să nu aducă business băncilor.

Digitalizarea, plăţile electro­nice şi apariţia fintech-urilor merg destul de greu, având în vedere cât de conservatori sunt clienţii, atât firmele, cât şi persoanele fizice.

Cum va arăta sistemul bancar românesc peste 5 ani, cine va ieşi din piaţă, cine va câştiga teren, cât de digitale vor fi sucursalele, vor fi temele de discuţie între principalii bancheri din piaţă la ZF Bankers Summit 2017, 4-5 iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO