Bănci și Asigurări

ZF Live. Ciprian Dascălu, economist-şef al ING Bank: România nu se află în situaţia din 2008, dar este cea mai expusă la o eventuală criză dintre ţările din regiune. Dobânzile la lei vor fi stabile în următoarele luni

Autor: Roxana Rosu

11.06.2018, 00:06 426

„Avem deja o întărire substanţială a politicii monetare.  Robor e cu două puncte procentuale peste nivelul de acum un an.”

Dobânzile de pe piaţa locală vor fi stabile în următoarele luni, în condiţiile în care Robor va rămâne undeva la 2,75-2,85% până la finele anului, BNR va menţine cel mai probabil dobânda cheie la 2,5%, iar economia va încheia 2018 cu un avans de 3,5%, a declarat la ZF Live Ciprian Dascălu, economistul-şef al ING al Bank.

El atrage totuşi atenţia că, deşi România nu se află în situaţia din 2008, anul de vârf al crizei financiare, piaţa locală este cea mai expusă la o posibilă criză sau şoc extern dintre toate ţările din regiune, din cauza deficitelor gemene. „Suntem singurii cu deficit de cont curent şi singurii cu o politică fiscală relaxată de vreo doi ani.” În scenariul de bază al ING, BNR va menţine dobânda cheie la 2,5% până la finalul anului, dar contează şi informaţiile de­ta­liate ale Institutului Naţional de Statistică legate de factorii care au contribuit la creşterea economiei în T1. ING estimează că Banca Naţională ar putea totuşi să mai opereze o majorare a dobânzii de 25 de puncte de bază în T4.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO