Bănci și Asigurări

ZF Live. Ionel Blănculescu, analist economic: România trebuie să înţeleagă că nimic nu pică din cer, că investiţiile se pregătesc ani de zile

Autor: Roxana Rosu

06.05.2016, 14:54 800

„Nimeni nu vine să ajute România cu investiţii, ci vine ca să obţină profit. Trebuie să ştim unde se pregătesc investiţiile, pentru că ele nu se pregătesc în România. Să discutăm cu oamenii de acolo şi să fim respectaţi de ei. Un conglomerat cu afaceri de 900 miliarde dolari nu discută cu oricine.“

România trebuie să se conecteze la marile platforme mondiale de investiţii, să participe la întâl­nirile la care se decid proiectele majore şi să aibă reprezentanţi respectaţi, altfel va continua să rateze marile proiecte de investiţii, a spus la ZF Live Ionel Blănculescu, analist economic.

El a fost numit recent senior advisor pentru România şi Turcia la Global Resources Partnership, o platformă globală care conectează guverne, fonduri de investiţii şi companii.

„Trebuie să înţelegem că nimic nu pică din cer, investiţiile se pregătesc timp de ani de zile. Dacă nu vom înţelege că la ele se lucrează mult timp înainte de a fi anunţate oficial, vom primi şi de acum încolo refuzuri. Trebuie să construim, să ne interconectăm la pieţele globale. România încă nu e conectată la platormele mondiale de investiţii.“

O soluţie pentru atragerea proiectelor majore ar fi înfiinţarea unui fond suveran al României, cu fonduri de câteva miliarde de dolari în prima fază, care ar facilita accesul statului la proiecte derulate de marile companii internaţionale.

„Nimeni nu vine să ajute România cu investiţii, ci vine ca să obţină profit. Trebuie să ştim unde se pregătesc investiţiile, pentru că ele nu se pregătesc în România. Să discutăm cu oamenii de acolo şi să fim respectaţi de ei. Un conglomerat cu afaceri de 900 miliarde dolari nu discută cu oricine.“ De exemplu, Arabia Saudită pregăteşte un fond de 2000 mld. dolari, iar Norvegia are unul de 900 mld. dolari. În plus, statul ro­mân are 200 de reprezentanţe comerciale peste tot în lume, o reţea de agenţi care poate atrage investiţii şi care deocamdată nu este exploatată.

Activitatea Global Resources Partnership permite conectarea marilor companii din energie, facilitând intrarea lor pe diverse pieţe, obţinerea de fonduri pentru investiţii şi atragerea investitorilor spre România, cu obiectiv principal pe energie.

Primul proiect legat de România este pe zona de cyber security împreună cu SUA, un proiect în care este implicată una dintre principalele companii de pe piaţa locală. De asemenea, platforma este interesată de zona de depozitare a gazelor.

Alte declaraţii ale lui Ionel Blănculescu:

- România e lipsită de infrastructura necesară pentru o investiţie gen Daimler şi nu avem un învăţământ profesional. În Germania sunt 168 de profesii care fac parte din invăţământ profesional, aferente muncitorilor din tot felul de fabrici, în România există 2.

- De ce nu se cumpără companii de stat? Pentru că România nu este conectată la platformele mondiale de investiţii, de energie, nu e la principalele mese la care se discută.

- The Bosforus Energy Club este o orga­ni­zaţie elitistă din care fac parte guverne, com­panii, din care România nu face parte. Dacă am avea un fond suveran, probabil am fi consideraţi un partener bun de discuţii şi am fi invitaţi.

- Mixtul de energii cu care ne lăudăm, faptul că deţinem gaze şi petrol, a adus România într-un anumit loc. Altfel nu am fi fost primiţi nici în Global Resources Partnership. Platforma este interesată să dezvolte reţeaua de depozite din România

- Există o tendinţă de a creşte ponderea investiţiilor derulate de americani.

- China este foarte activă acum. Strategia Chinei este să iasă in ofensivă pe pieţele externe, inclusiv în Europa. Putem exploata asta. Deocamdată este o strategie pe care o exploatează kazahii, nu România.

- Pe petrochimie, piaţa din Europa este ocupată. De trei ani, Oltchim nu mai există pe PVC, zona lui principală de activitate. Intre timp s-au făcut nişte fuziuni afară, prin care s-a ocupat toată piaţa.  De aceea nu mai vrea nimeni Oltchim acum. Statul ar trebui să transfere Oltchim spre Chimcomplex, o bijuterie a industriei, şi poate ar face ceva. Dar dacă stăm aşa, deja de 3 ani, nu vom face nimic.

- Economic, e o perioadă de stagnare, de aşteptare, investiţiile publice stau. Probabil fiind şi an electoral, primează elementele populiste, gen darea în plată, care afectează credibilitatea. UE se teme acum că astfel de legi ar putea fi preluate şi de alte state şi să fie un cataclism european.

- Dar nu cred că legea va rezista mai mult de 3-5 luni până va fi declarată neconsti­tuţională. Dar imaginea României este şifonată.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO