Bănci și Asigurări

ZF Live. Mark Percival, expat britanic: „Este un vot profund ilogic. Rezultatul referendumului este o catastrofă“

Mark Percival: „Avem o mare problemă cu presa, este o presă de tip tabloid foarte xenofobă. Ei vând scandal şi nu îi interesează să scrie adevărul, iar acest lucru este foarte îngrijorător. Speram ca influenţa presei să fie mai mică la referendum, dar din păcate nu a fost aşa“

Mark Percival: „Avem o mare problemă cu presa, este o presă de tip tabloid foarte xenofobă. Ei vând scandal şi nu îi interesează să scrie adevărul, iar acest lucru este foarte îngrijorător. Speram ca influenţa presei să fie mai mică la referendum, dar din păcate nu a fost aşa“

Autor: Alexandra Marcu, Roxana Rosu

28.06.2016, 00:08 818

Expaţii britanici aflaţi în România, dar şi românii plecaţi în Marea Britanie au un punct de vedere comun cu privire la rezultatul referendumului, considerând eventualul Brexit o greşeală majoră, cu efecte negative atât asupra UE, cât şi a regatului britanic.  Atmosfera postreferendum şi posibilul impact al votului pentru ieşirea din UE au fost discutate luni, într-o ediţie specială a ZF Live. 

„Sunt profund şocat de vestea că Marea Britanie va părăsi Uni­unea Europeană, re­zul­tatul referendumului este o catastrofă. Regatul este în cea mai mare criză de după Al Doi­lea Război Mondial“, a spus Mark Per­cival, expat britanic, la ZF Live. 

Acesta a punctat faptul că migrarea tinerilor în Marea Britanie are efect benefic pentru ţară, pentru că ei nu fo­losesc servicii sociale, dar aduc un im­pact pozitiv în economie. „Cei care au susţinut campania Brexit nu au niciun plan, e hilar. Pieţele s-au prăbuşit, iar lira sterlină a scăzut. Trăim fără niciun lider, nu ştie nimeni încotro ne în­drep­tăm sau ce trebuie să facem“. Mark Percival este de părere că în cazul pă­ră­sirii blocului comunitar, cea mai bună variantă este o soluţie ase­mă­nătoare cu cea din Norvegia, însă atunci Marea Bri­ta­nie va trebui să respecte toate legile eu­ro­pene, fără a avea vreun pic de influenţă.

„Avem o mare problemă cu presa, este o presă de tip tabloid foarte xeno­fobă. Ei vând scandal şi nu îi interesează să scrie adevărul, iar acest lucru este foarte îngrijorător. Speram ca influenţa presei să fie mai mică la referendum, dar din păcate nu a fost aşa“, a punctat Mark Percival. „Acum nu mai suntem Rega­tul Unit, suntem Regatul Profund Dez­binat. Suntem şocaţi, nu ne recu­noaştem propria ţară.“

Economia mondială este conectată prin diverse pârghii, iar dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană, va fi mai izolată decât celelalte ţări. „În UE sunt dezechilibre mari, diferenţe mari între ţările din bloc, era mai bine dacă ne-am fi gândit la asta înainte. Am aderat cam târziu, poate dacă intram la început am fi avut mai multă influenţă.“ Marea Britanie a intrat în blocul comunitar în anul 1973, iar doi ani mai târziu a trecut printr-un referendum pe tema rămânerii în UE. 

„Cei care au făcut campania de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană sunt dezbinaţi între ei, iar noi trecem printr-o criză profundă. Rămân cu speranţa că s-ar găsi o cale să ocolim acest pas catastrofal.“

 

Ce a mai spus Mark Percival:

- Mulţi dintre cei care au votat pentru Brexit sunt acelaşi gen de oameni care îl vor vota pe Trump. Este un vot to­tal i­logic. Dacă scade economia, şi ei vor trăi mult mai rău. Conform unei hărţi a votului, aceste persoane provin zin zo­­ne rurale şi orăşele mici din pro­vin­cie

- Este o mare greşeală ieşirea din Uniunea Europeană, Anglia nu se poate întoarce în anii ‘50. Am ajuns la concluzia că nu mai avem imperiu, s-a dus perioada aia, dar a rămas ideea că suntem puţin diferiţi

- Dacă rămânem în spaţiul economic european, trebuie să acceptăm libera circulaţie a forţei de muncă

- O să iau cetăţenie română, vreau să rămân în spaţiul european. 

 

Ionadi Golumbeanu, anestezist la Leeds General Infirmary: „Marea Britanie va trebui să asigure libera mişcare a forţei de muncă“

„Lumea e consternată, e o stare de şoc aproape naţională. Au loc o grămadă de incidente rasiste xenofobe care ne îngrijorează şi care nu cred că reflectă adevărata faţă a poporului britanic“, a spus Ionadi Golumbeanu, anestezist la Leeds General Infirmary, în cadrul emisiunii ZF Live. „Se simte o îngrijorare imensă pentru viitorul Marii Britanii şi al românilor care trăiesc aici.“

Repercusiunile ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană or să fie de natură financiară şi este crucial ca noua înţelegere dintre blocul comunitar şi britanici să aibă loc într-o manieră decentă, cu interese nepătate de furie şi resentimente. 

„Dacă vor să fie ca Elveţia şi Norvegia, va trebui să asigure libera mişcare a forţei de muncă“, a punctat Golumbeanu. „Este greu de prevăzut încotro se îndreaptă negocierile cu UE. Ar fi falimentaţi dacă nu ar fi străinii. Mi-e greu să cred că ar putea face faţă fără aceste forţe de muncă.“

 

Ce a mai spus Ionadi Golumbeanu:

- Am sperat după vot să mă trezesc dintr-un vis urât, să se întâmple ceva ca acest vot să fie ceva informativ, un son­daj de opinie, nu să fie luat în se­rios de Parlament aşa cum s-a şi întâmplat

- Marea Britanie este pe calea ieşirii din familia europeană, şansele să se schimbe acest lucru sunt infime

- Nu am de ce să mă tem de reper­cu­si­uni ale Brexitului la locul de muncă din punctul de vedere al faptului că sunt străin. 

 

Nicu Grigoraş, analist-şef la Intercapital Invest: „Eu aş miza pe continuarea corecţiilor pe burse, investitorii ar trebui să aştepte“

Pieţele sunt destul de liniştite, cu mai multă volatilitate pe cea britanică, dar investitorii ar trebui să aştepte pentru că vor mai fi scăderi, a declarat la ZF Live Nicu Grigoraş, analist-şef la Intercapital Invest. „Nimeni nu a luat în serios posibilitatea unui Brexit. Băncile şi investitorii încă evaluează efectele acestui eveniment. E greu să faci estimări pe termen scurt. Eu aş miza pe continuarea corecţiilor. Cel mai bine este ca investitorii să aştepte deocam­dată, vor mai fi scăderi pe pieţe“.

Bursele au deschis săptămâna destul de calm, cu un minus de circa 1% la cele europene şi -4% la FTSE, piaţa locală fiind liniştită, în linie cu tendinţa regională. „Bursele din est au închis vineri pe minus 3-4%. Economiile din est nu vor fi foarte afectate de acest eveniment“. Nicu Grigoraş este de părere că economia locală are legături strânse cu zona euro, mai puţin cu Marea Britanie, dar exportatorii români pot suferi în perioada următoare, indiferent de zona pe care activează. 

„Consecinţele Brexitului pe urmă­toarele trimestre pot fi legate de posibila intrare a Marii Britanii în recesiune. Asta ar avea efect şi asupra zonei euro şi deci şi asupra noastră“. 

 

Mara Mareş, masterand la King's College London: „Nu ştiu dacă studenţii români vor mai primi împrumuturi de la statul britanic pentru studii“ 

Principala dilemă pentru studenţii ro­mâni din Marea Britanie, după Brexit, este dacă vor mai primi îm­prumuturi de studii de la guvernul brita­nic şi ce se va întâmpla cu taxele plătite de ei, a spus Mara Mareş, masterand în politici publice la King's College London, la ZF Live. „Studenţii români, ca şi ceilalţi studenţi europeni, primesc finanţare de la guvernul britanic pentru studii, dar nu se ştie dacă vor mai primi fonduri după ieşirea Marii Britanii din UE“. 

„În plus, studentul european are aceleaşi taxe ca şi cel britanic în acest moment, în timp ce cei din afara UE plătesc de trei ori mai mult“, a adăugat ea.

Taxa medie la universitate este de circa 3500 lire , iar la studenţii non-europeni plătesc de la 9000 lire în sus. Majoritatea studenţilor iau împrumut de la stat pentru a plăti această taxă. Cei din non-UE nu primesc mereu finanţare. 

Mara Mareş spune că în ultimele trei luni a fost o campanie agresivă, cu multă propagandă şi  naţionalism în tabăra Leave, care au avut efect asupra populaţiei mai în vârstă. În plus, politicienii din tabăra Leave nu au niciun proiect economic şi nimeni nu înţelege impactul real al acestei decizii. „Oamenii în vârstă, cei care au votat pentru ieşirea din UE, sunt mai puţin informaţi, nici nu au ştiut pentru ce votează. Ei ştiau doar de valurile de imigraţi. Dar au uitat de proprii lor emigranţi din colonii“. 

În opinia tinerei, o concluzie a referendumului este că UE nu e acel paradis pe care au vrut să îl prezinte liderii lui. Totuşi, ea crede că există o portiţă pentru a evita acest „dezastru“.

 

Costin Lianu, expert în comerţ internaţional: „Efectele Brexit asupra comerţului românesc depind de deciziile care vor fi luate la Bruxelles“

Efectele Brexit asupra comerţului românesc depind de deciziile care vor fi luate la Bruxelles în privinţa relaţiilor din UE şi Marea Britanie, dacă se va menţine piaţa unică, uniunea vamală, libera circulaţie a capitalului, a spus la ZF Live Costin Lianu, profesor, expert în comerţ internaţional.

„Condiţiile actuale de comerţ între România şi Marea Britanie sunt cele din piaţa unică, după regulile UE, supuse aceloraşi condiţii ca şi exporturile/importurile din Germania. Dacă ies de sub incidenţa acestui regim, uniunea vamală se opreşte la Calais şi exportul spre Marea Britanie intră pe alt teritoriu vamal, deci vor fi aplicate taxe“.

Costin Lianu este de părere că UE şi Marea Britanie pot negocia un acord de liber schimb. Introducerea unor taxe ar afecta nu doar exporturile spre Marea Britanie ci si exporturile Marii Britanii spre UE. „Nu văd pe termen scurt sau mediu să fie periclitate interesele exportatorilor români“. 

Practic, este nevoie de o repoziţionare a partenerilor europeni, care trebuie să înţeleagă că şansa Europei, cu Marea Britanie, depinde de capacitatea de a fi competitiv faţă de alte puteri economice mari, inclusiv China si SUA, spune analistul.

„Trebuie să vedem cum va negocia Comisia Europeană cu Marea Britanie, un divorţ de catifea sau mai dur. De exemplu, relaţia de logodnă veşnică între UE şi Elveţia este un studiu de caz pentru a vedea cum va evolua acest divorţ între Marea Britanie şi UE.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO