Bănci și Asigurări

ZF Live. Mark Percival, expat britanic: „Este un vot profund ilogic. Rezultatul referendumului este o catastrofă“

28.06.2016, 16:19 125

Expaţii britanici aflaţi în România, dar şi românii plecaţi în Marea Britanie au un punct de vedere comun cu privire la rezultatul referendumului, considerând eventualul Brexit o greşeală majoră, cu efecte negative atât asupra UE, cât şi a regatului britanic.  Atmosfera postreferendum şi posibilul impact al votului pentru ieşirea din UE au fost discutate luni, într-o ediţie specială a ZF Live. 

„Sunt profund şocat de vestea că Marea Britanie va părăsi Uni­unea Europeană, re­zul­tatul referendumului este o catastrofă. Regatul este în cea mai mare criză de după Al Doi­lea Război Mondial“, a spus Mark Per­cival, expat britanic, la ZF Live. 

Acesta a punctat faptul că migrarea tinerilor în Marea Britanie are efect benefic pentru ţară, pentru că ei nu fo­losesc servicii sociale, dar aduc un im­pact pozitiv în economie. „Cei care au susţinut campania Brexit nu au niciun plan, e hilar. Pieţele s-au prăbuşit, iar lira sterlină a scăzut. Trăim fără niciun lider, nu ştie nimeni încotro ne în­drep­tăm sau ce trebuie să facem“. Mark Percival este de părere că în cazul pă­ră­sirii blocului comunitar, cea mai bună variantă este o soluţie ase­mă­nătoare cu cea din Norvegia, însă atunci Marea Bri­ta­nie va trebui să respecte toate legile eu­ro­pene, fără a avea vreun pic de influenţă.

„Avem o mare problemă cu presa, este o presă de tip tabloid foarte xeno­fobă. Ei vând scandal şi nu îi interesează să scrie adevărul, iar acest lucru este foarte îngrijorător. Speram ca influenţa presei să fie mai mică la referendum, dar din păcate nu a fost aşa“, a punctat Mark Percival. „Acum nu mai suntem Rega­tul Unit, suntem Regatul Profund Dez­binat. Suntem şocaţi, nu ne recu­noaştem propria ţară.“

Economia mondială este conectată prin diverse pârghii, iar dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană, va fi mai izolată decât celelalte ţări. „În UE sunt dezechilibre mari, diferenţe mari între ţările din bloc, era mai bine dacă ne-am fi gândit la asta înainte. Am aderat cam târziu, poate dacă intram la început am fi avut mai multă influenţă.“ Marea Britanie a intrat în blocul comunitar în anul 1973, iar doi ani mai târziu a trecut printr-un referendum pe tema rămânerii în UE. 

„Cei care au făcut campania de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană sunt dezbinaţi între ei, iar noi trecem printr-o criză profundă. Rămân cu speranţa că s-ar găsi o cale să ocolim acest pas catastrofal.“

 

Ce a mai spus Mark Percival:

- Mulţi dintre cei care au votat pentru Brexit sunt acelaşi gen de oameni care îl vor vota pe Trump. Este un vot to­tal i­logic. Dacă scade economia, şi ei vor trăi mult mai rău. Conform unei hărţi a votului, aceste persoane provin zin zo­­ne rurale şi orăşele mici din pro­vin­cie

- Este o mare greşeală ieşirea din Uniunea Europeană, Anglia nu se poate întoarce în anii ‘50. Am ajuns la concluzia că nu mai avem imperiu, s-a dus perioada aia, dar a rămas ideea că suntem puţin diferiţi

- Dacă rămânem în spaţiul economic european, trebuie să acceptăm libera circulaţie a forţei de muncă

- O să iau cetăţenie română, vreau să rămân în spaţiul european. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO