Bănci și Asigurări

VIDEO ZF Live. Şeful Allianz-Ţiriac, Remi Vrignaud: Asigurătorii RCA vor avea pierderi şi în 2016. Nu văd posibilitatea ca încasările să fie egale cu cheltuielile

Autor: Anelis Baciu

24.05.2016, 00:08 1169
Companiile de asigurări care vând poliţe auto obligatorii (RCA) vor continua să înregistreze pierderi din activitatea de subscriere şi în acest an, în condiţiile în care rata combinată (raportul dintre încasările totale şi cheltuielile totale) pe RCA va rămâne la peste 100%, anticipează Remi Vrignaud, directorul general al Allianz-Ţiriac, cea mai mare companie de asigurări din piaţa locală.
 
Estimez că rata combinată va rămâne peste 100% în 2016. Există o expunere şio tendinţă pe vătămări corporale şi daune morale care nu dau posibilitatea unui business profitabil pe RCA. Nu văd posibilitatea ca piaţa să facă profit în acest an în condiţiile unor rezerve de daună corect stabilite. O rata combinată de 100% pe RCA va fi oricum un succes pentru România“, a explicat Remi Vrignaud în cadrul emisiunii ZF Live.
 
Declaraţia şefului Allianz-Ţiriac vine  la scurt timp după ce Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat că rata combinată a daunei va ajunge la nivelul de 100% până la finalul acestui an, ceea ce înseamnă că încasările vor fi egale cu cheltuielile, iar asigurătorii vor închide activitatea de subscriere pe zero.
 
Allianz-Ţiriac a vândut asigurări în valoare de aproape 300 de milioane de lei (67 de milioane de euro) în primele trei luni ale acestui an, în creştere cu peste 9 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
 
Un ritm de creştere mai accentuat, de circa 10%, a fost înregistrat pe segmentul asigurărilor auro (Casco şi RCA), care cumulat au ajuns după primele trei luni ale anului la 188 milioane de lei. Asigurările auto cântăresc destul de greu în portofoliul Allianz-Ţiriac, ponderea acestora în total subscrieri fiind de circa 70%.
 
Afacerile anuale ale Allianz în România au trecut în 2015 de un miliard de lei. „Vom încheia anul 2016 cu procente asemănătoare cu cele de până acum, o creştere între 5% şi 10%“, a precizat Remi Vrignaud.
 
O linie de business care creşte în ultima perioadă, atât la nivelul pieţei, cât şi la nivelul Allianz-Ţiriac, este cea a asigurărilor de sănătate. Businessul Allianz cu asigurări private de sănătate a crescut de şase ori în ultimii patru ani la circa 30 milioane de lei în prezent, ceea ce înseamnă că Allianz are o felie de circa o treime din piaţă.
 
„Piaţa de asigurări de sănătate a evoluat foarte bine în ultimii ani. Îmi amintesc că în 2012 primele subscrise 
ajungeau la 4-5 milioane de lei, iar azi avem 30 milioane de lei. Este o creştere semnificativă. Este loc de creştere şi pentru noi, şi pentru industrie în general“.
 
Allianz-Ţiriac are aproximativ 2.700 de agenţi de vânzări, fiind asigurătorul din piaţa locală care mizează cel mai mult pe forţa proprie de vânzare.
 
Potrivit lui Remi Vrignaud, un agent bun de vânzare care are un portofoliu de cira 1.000 de clienţi ajunge să câştige 
câteva mii de euro pe lună. „Vedem un interes mai accentuat al oamenilor de a ni se alătura. Noi vrem să păstrăm un echilibru între toate canalele de vânzare. Nu este o focusare pe agenţi“.
 
Remi Vrignaud va prelua de la 1 septembrie funcţia de cancelar al lui Oliver Bate, CEO al Allianz Group, el fiind înlocuit în plan local de directorul general adjunct Virgil Şoncutean.
 
Remi Vrignaud, care conduce din 2012 afacerile Allianz în România, spune că ceea ce îi lipseşte pieţei locale de asigurări este lipsa de educaţie financiară şi de gândire pe termen lung.
 
Allianz-Ţiriac este controlată cu o participaţie de 52% de grupul financiar Allianz New Europe, în timp ce firma Vesanio Trading - un offshore al fostului tenisman Ion Ţiriac - deţine 44,5% din acţiuni. Restul acţiunilor sunt deţinute de mai multe persoane fizice, printre care şi Cristian Constantinescu, cel care a fondat compania în 1994 cu banii omului de afaceri Ion Ţiriac.
 
Întrebat dacă grupul Allianz ar vrea să cumpere participaţia lui Ion Ţiriac, Remi Vrignaud a declarat că l-ar mira un exit al lui Ţiriac şi a subliniat totodată că Allianz este mulţumit de structura actuală a acţionariatului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO