Bănci și Asigurări

ZF Live. Ştefan Nanu, directorul Trezoreriei Statului: „Investitorii văd România mai bine decât agenţiile de rating. Avem foarte mulţi bani acum“

ZF Live. Ştefan Nanu, directorul Trezoreriei Statului:...

Autor: Roxana Rosu, Claudia Medrega

26.10.2015, 00:08 1582

Punctul slab al finanţelor publice: execuţia bugetară este nepredictibilă şi va trebui să rezolvăm această problemă.

 

Investitorii văd România într-o lumină mai favorabilă decât agenţiile de rating, care au o atitudine conservatoare, dovadă fiind interesul foarte mare pentru emisiunea de obligaţiuni prin care a atras 2 miliarde euro şi a fost suprasubscrisă la 5,5 mld. euro, a spus la ZF Live Ştefan Nanu, 40 de ani, directorul Trezoreriei Publice din cadrul Ministerului Finanţelor.

România este în top la nivel european cu cele mai rapide ritmuri de creştere economică, în timp ce ratingul, care a revenit cu greu la „investment grade“, staţionează pe acest palier, marile agenţii de rating menţinând în acest an calificativele în ciuda îmbu­nătăţirii indicatorilor fundamentali ai economiei.

În primul semestru din acest an, România a avut o creştere economică de 3,8% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. „Interesul pe România este foarte mare. Am fost rugaţi de administratorii tranzacţiei să luăm mai mult. Dar atât este necesarul nostru. Investitorii urmăresc foarte mult România. Ei observă situaţia din toate părţile şi iau deciziile privind com­pa­rativ mai multe ţări, Ungaria, Bulgaria, Croaţia etc. Se uită şi la randamentul oferit de România“, a spus Nanu, care a revenit în toamna anului 2013 la con­ducerea Trezoreriei statului, după o pauză de patru ani în care a fost re­pre­zentant al României la Banca Mondială. Ministerul Finanţelor a vândut săptămâna trecută titluri pe zece ani în valoare de 1,25 mld. euro, la un cost minim de 2,8%, şi, în premieră, obli­gaţiuni în euro cu scadenţa pe 20 de ani, după ce în 2014 România a lansat pentru prima dată titluri în dolari pe 30 de ani. Investitorii au ales să subscrie la emisiunea României chiar şi la un preţ redus, pentru că văd potenţial de câştig prin deţinerea acestor obligaţiuni, explică Nanu. Chiar şi un deficit de aproape 3% din PIB, prognozat de FMI pentru 2016, este mic faţă de deficitele înregistrate în alte ţări. Un alt indicator urmărit de investitori este potenţialul de creştere şi, comparând această paletă de indicatori, România stă mai bine ca alte ţări, potrivit şefului Tre­zoreriei. Creşterea economică a României este peste potenţial, iar datoria publică oscilează în jurul a 40% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO