Bănci și Asigurări

Zi de relaxare pe piata valutara

14.10.2008, 19:42 51

Dealerii au avut ieri o zi calma, prima dupa o serie de sedinte de tranzactionare zbuciumate, piata locala reactionand la imbunatatirea sentimentului global, dar si la discursul guvernatorului BNR de luni dupa-amiaza.

Euro a oscilat intr-o banda relativ ingusta, cu un minim de 3,75 lei, in timp ce maximul a fost atins la aproape 3,77 lei.
BNR a calculat un curs de 3,7677 lei pentru un euro, cu 0,08 bani sub nivelul din ziua precedenta. Dolarul a pierdut 1,42 bani, coborand la 2,7572 lei, dupa ce a inregistrat o depreciere in fata euro pe pietele internationale.
"Piata a fost foarte linistita, cu volume modeste de tranzactionare. Celelalte monede din regiune au inregistrat de asemenea aprecieri in fata euro, iar pe plan local nu a mai fost nevoie de interventia BNR", a comentat un dealer.
Euro era tranzactionat ieri dupa-amiaza in apropierea nivelului de 3,65 lei. Piata valutara interbancara s-a deschis in cotatii de 3,67 lei/euro, iar in primele ore de tranzactionare a fost atins un minim de 3,65 lei/euro. 
Forintul maghiar a continaut sa castige teren in fata euro de asemenea, cotatiile coborand sub 250 de forinti pentru un euro. La sfarsitul saptamanii trecute moneda maghiara inregistrase o depreciere semnificativa, cursul urcand la 261 forinti/euro. Pe piata poloneza euro a coborat la 3,49 zloti, fata de niveluri de 3,55 zloti, la care a fost tranzactionat luni.
Guvernatorul Mugur Isarescu a explicat luni seara, in cadrul unui breifing organizat la sediul bancii centrale, ca BNR a intervenit pe piata valutara pentru a testa disponibilitatea jucatorilor de a derula tranzactii la cotatiile afisate, dupa ce a constatat anomalii in functionarea pietei.
Vinerea trecuta BNR a vandut direct pe piata 40 de milioane de euro la jumatatea sedintei de tranzactionare si a cerut din nou cotatii dealerilor, fara sa deruleze operatiuni, la sfarsitul zilei. Astfel, leul a reusit vinerea trecuta o apreciere, in timp ce pietele de capital din intreaga lume si monedele de pe pietele emergente au inregistrat pierderi puternice. Si in sedinta de tranzactionare de luni BNR a cerut cotatii dealerilor, din nou fara sa deruleze operatiuni.
Dealerii au suspectat saptamana trecuta mai multe interventii indirecte ale BNR, in cadrul carora ar fi vandut valuta pe piata prin intermediul unor banci locale, pentru a contracara presiunile de depreciere a leului, in momentul in care cursul ameninta sa urce peste pragul psihologic de 4 lei/euro.
Guvernatorul Isarescu a aratat luni seara ca BNR ofera explicatii pentru interventiile directe pe piata valutara, insa isi pastreaza politica de a nu comenta alte operatiuni pe care le deruleaza. El a notat ca presiunile de depreciere a leului s-au suprapus cu un nivel ridicat al dobanzilor pe piata monetara, desi BNR considera ca exista un surplus de lichiditati.
Pe piata monetara dobanzile pentru plasamentele pe termen scurt au oscilat ieri in jurul nivelului de 12% pe an, in scadere fata de zilele precedente.
Dobanzile au urcat in zilele precedente spre 16% pe an, dealerii punand cererea mare de lei pe seama jucatorilor speculatori, care imprumutau lei pentru a-i vinde contra euro, sperand sa obtina un castig semnificativ din cresterea cursului.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO