BCR Eu Office

Absorbţia a 20% din bani până în 2012, o ţintă prea înaltă pentru „ţarul“ fondurilor europene?

Absorbţia a 20% din bani până în 2012, o ţintă prea înaltă pentru „ţarul“ fondurilor europene?

Autor: Adelina Mihai, Gabriel Razi

02.10.2011, 09:03 595

Cristian Pârvulescu, profesor de ştiinţe politice în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative se arată neîn­cre­zător că noul "şef" al banilor europeni va reuşi să îşi atingă ţinta. Profesorul subliniază că deşi Orban are experienţă la Bruxelles, acesta se va lovi de birocraţia românească, de lipsa perso­nalului din cadrul instituţiilor care lucrează cu fondurile europene, dar şi de subfinan­ţarea la nivel local, rezultată din politicile de austeritate impuse de Guvern. "Ar trebui să fie un efort supra­omenesc, dacă nu imposibil din partea noului ministru să aducă 4 miliarde de euro până la sfârşitul anului viitor, având în vedere situaţia economică şi politicile de austeritate din prezent", a spus Pârvulescu.

Şi Cosmin Drăgoi, directorul general al firmei de consultanţă M27 România, este de părere că decizia Guvernului de a înfiinţa încă o instituţie nu a fost cea mai bună, având în vedere că României i-a lipsit o strategie încă de dinainte de 2007.

"Înfiinţarea unui nou minister a fost o mişcare foarte slabă din partea Guver­nului, pentru că o instituţie în plus înseamnă şi mai multă birocraţie. Sistemul este destul de greoi şi acum, iar centra­lizarea tuturor autorităţilor care au experienţe diferite sub o singură autoritate este o altă schimbare a regulilor din mers, care este un fel de «sinucidere curată»", a spus Drăgoi.

Misiunea lui Leonard Orban se anunţă cu atât mai dificilă având în vedere că din 2007 până în prezent în economia locală au intrat doar 725 de milioane de euro, bani curaţi de la Bruxelles, adică 3,7% din fondurile puse la dispoziţie de UE.

"Ţinând cont că avem în continuare durata de evaluare la dosare de un an de zile, mi-e greu să cred că vom avea o perioadă de acomodare mică a autori­tăţilor la noua instituţie creată. Cu toată credibilitatea domnului Orban, dânsul singur nu va putea pune la punct sistemul.Degeaba ajunge la director o problemă vitală dacă aceasta nu se reflectă în executiv şi în rândul reprezentanţilor de la Comisia Europeană", a mai spus Drăgoi. În opinia sa, nu mai există o soluţie viabilă pentru a creşte rata de absorbţie la nivelul la care se doreşte, pentru că lipsa de viziune strategică, care s-a perpetuat din 2007 până în prezent, a dus la o rată scăzută a absorbţiei.

"Deşi nu aş vrea să fac un pronostic, estimez că nu vom avea o rată de aborbţie ridicată.Sper ca alocarea financiară viitoare să fie mai bună pentru noi ca ţară, pentru că până acum am fost debitori neţi la Uniunea Europeană", a mai spus Drăgoi.

Mai mult, un alt dezavantaj al noului ministru este faptul că acesta nu are în subordinea sa directă autorităţile de management sau organismele inter­me­diare de management, instituţii care gestionează direct miliardele de euro de la Uniunea Europeană.

"Orban coordonează întregul proces de absorbţie însă AM şi OIR nu sunt în subordonarea lui. În această situaţie nu văd cum ar putea ministrul să influen­ţeze în mod radical procesul", crede Pârvulescu.

Profesorul Pârvulescu mai spune însă că Leonard Orban a preluat şefia asupra fondurilor europene din raţiuni politice, pentru a fi un soi de interfaţă pe axa dintre Bucureşti şi Bruxelles.

"Orban are experienţă la nivel european însă nu ştiu în ce măsură are experienţă (tehnică - n. red.) în privinţa fondurilor europene", a spus el.

Cine esteCosmin Drăgoi

n 29 de ani

n 2010-prezent: director general, M27 Euronet Advisory

n 2007-2010: director general la compania de consultanţă pe fonduri europene CED Invest

n 2005-2010: stock trader; a tranzacţionat în nume propriu indicatori, acţiuni şi valute pe piaţa americană şi pe Forex

n 2005-2006: HR Contractor, AP Rail Safety Services

n 2004-2005: Manager de vânzări, compania CCA Bucureşti

n 2003: referent la Ministerul Comunicaţiilor

n 2000 - 2003: reprezentant legal la Camera de Comerţ, PFA

n Facultatea de cibernetică, statistică şi informatică economică, ASE Bucureşti (2005)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO