BCR Eu Office

O familie de fermieri din Reghin a luat 1 mil. euro pentru o fermă de vaci

O familie de fermieri din Reghin a luat 1 mil. euro pentru o fermă de vaci

Autor: Gabriel Razi

10.10.2011, 00:03 3258

România a pierdut în ultimii opt ani un şeptel de 900.000 de bovine pentru că micii crescători au renunţat la animale ca urmare a preţurilor scăzute oferite de abatoare sau de procesatorii de lapte. În pre­zent, România mai are 1,9 milioane de bovine, po­trivit datelor din Recensământul General Agricol 2010. O familie de fermieri din Reghin, ju­deţul Mureş a decis însă că soluţia pentru a rămâne pe piaţă în continuare sunt fondurile europene.

"Am optat să luăm fonduri europene pentru că am vrut să ne extindem ferma. Deja am construit un grajd şi mai avem de instalat şi alte utilaje moderne. Suntem încă în derulare cu acest proiect", spune Adela Mircea, care administrează ferma Pademar Impex alături de soţul său.

Valoarea proiectului pe fonduri europene obţinut de Pademar Impex se ridică la circa un mil. euro, contractul de finanţare fiind semnat în anul 2008. "Suntem încă în derulare deşi ar fi trebuit să ter­minăm deja proiectul. Am intrat în aceste prelun­giri din mai multe motive, unul dintre ele fiind biro­craţia. Totuşi proble­mele s-au rezolvat până la urmă".

Un alt motiv pentru care proiectul firmei Pademar Impex nu este încă finalizat a fost şi relaţionarea dificilă cu mediul bancar, spune fermiera. "A fost vorba de o sumă foarte mare. Nu am putut-o acoperi singuri, aşa că am apelat la bancă. Au fost însă foarte stricţi, ne-au cerut foarte multe garanţii. O parte din bani pentru cofi­nan­ţare au venit de la bancă, iar restul i-am strâns de la procesatorii cu care lucrăm şi din ce mai aveam noi." Laptele furnizat în fiecare zi de cele câteva zeci de vaci din ferma Pademar Impex este procesat însă în continuare cu ajutorul utilajelor vechi pentru că nu toate utilajele noi achizi­ţionate cu bani europeni au fost instalate. "Avem în con­tinuare anumite probleme. Stau şi mă uit la utilaje. Sunt şi nişte probleme cu firma de construcţii pe care am ales-o."

Totuşi, Adela Mircea admite că a făcut şi miş­cări greşite la rândul ei atunci când a ales firma de consultanţă care a scris acest proiect, însă dacă ar fi să o ia de la capăt cu un alt proiect, spune că, pro­babil, ar renunţa, factorul decisiv fiind birocraţia.

Pe de altă parte, în ciuda fragilităţii economiei locale, din 2008, moment în care familia Mircea din Reghin a decis să opteze pentru finanţarea europeană, afacerile Pademar Impex au crescut în fiecare an. Astfel, dacă în urmă cu trei ani firma rula 174.000 de euro, în 2009 cifra de afaceri a ajuns la 184.000 pentru ca anul trecut să atingă pragul de 230.000 de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Mai mult, în fiecare din ultimii trei ani ferma a ieşit pe plus, profiturile cifrându-se între 15.000 şi 25.000 de euro. La ferma familiei Mircea lucrează în prezent opt angajaţi.

Fermele cu vaci de lapte sunt un business ocolit de fermierii români în dauna afacerilor cu grâu şi cu porumb. Românii se feresc de acest sector pentru că profiturile nu sunt la fel de mari ca în cazul cerealelor, dar şi pentru că cei care aleg să investească în ferme de vaci pentru lapte trebuie să vină cu bani de acasă trei ani la rând pentru a îngrăşa animalele suficient astfel încât să producă eficient. Pe hârtie, creşterea vacilor pentru lapte arată însă ca fiind un business profitabil. Spre exemplu, un mic fermier care are două vaci ce produc în fiecare zi în total 40 de litri de lapte obţine într-o lună venituri de circa 800 de euro, având în vedere un preţ de 2,5 lei/litru de lapte. Costurile pentru întreţinerea acestor animale se ridică lunar la 500 de euro, potrivit datelor din piaţă. Totuşi, numai fermierii care reuşesc să îşi vândă direct laptele în piaţă încasează 2,5 lei/litru, ceilalţi, care optează pentru a preda laptele procesatorilor, obţin de patru ori mai puţin.

A supravieţuit crizei cu bani de la UE

  • Beneficiar: Pademar Impex, judeţul Mureş

  • Obiectiv: Extinderea unei ferme de vaci pentru lapte

  • Cifra de afaceri a companiei În 2010: 230.000 de euro

  • Valoarea proiectului: 1,1 milioane de euro

  • Perioada de implementare: 2008-2011

  • Linia de finanţare: 121 - Modernizarea exploataţiilor agricole

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO