BCR Eu Office

"Refuz 95% din clienţii care vor să ia bani europeni" - mărturiile unui consultant în fonduri europene

"Refuz 95% din clienţii care vor să ia bani europeni" - mărturiile unui consultant în fonduri europene

Autor: Gabriel Razi

01.10.2011, 13:57 10747

Constantin Turmac, proprietarul firmei de consultanţă în fonduri europene Com­pass Consulting, este unul dintre puţinii con­sultanţi pe fonduri europene de pe piaţa locală care spun că îşi permit să îi refuze pe cei care se adresează companiei pentru asistenţă în contractarea şi implementarea de proiecte finanţate din banii de la Bruxelles.



"Cel puţin 95% din cererile pe care le primim de la clienţi pentru a scrie proiecte pe fonduri europene le refuzăm. Clienţii de la noi sunt hămesiţi, pornesc din start de la premisa că firma de consultanţă trebuie să câştige şi să şi implementeze proiectul, in­di­ferent de condiţii. Ne implicăm în pro­iec­tele care pot primi bani de la bănci, facem veri­ficări suplimentare şi abia apoi se­lectăm clienţii cu care vrem să lucrăm. Nu poţi lucra cu un client care vine şi spune că are 10 hectare de teren în Ialomiţa, care nu are nicio idee de business sau experienţă, dar vrea bani de la UE", explică Turmac, 45 de ani, care conduce o companie care ac­ti­vează în domeniul consultanţei de 19 ani.


Mai bine de două treimi din businessul lui Constantin Turmac sunt acoperite de fondurile europene, deşi acesta spune că nu şi-a schiţat strategia pe termen lung în jurul banilor proveniţi din consultanţa pentru proiectele pe bani europeni.


"Avem în portofoliu cam 40 de pro­iec­te mari pe fonduri europene, însă am ales companiile cu cifre de afaceri mari pentru că au echipe comparabile de project mana­gement cu structurile din compania noastră." Printre companiile care au atras bani europeni cu ajutorul consultanţilor din compania sa se numără jucători de pe piaţa auto, dar şi producători din industrie.


Compass Consulting a încheiat anul trecut cu un business de 130.000 de euro cu şapte angajaţi, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Compania a obţinut şi un profit net de 31.500 de euro. Într-un singur an, din 2009 până la finalul anului trecut, afacerile companiei au crescut de peste trei ori. Totuşi, 2009 a fost un an di­fi­cil pentru compania lui Turmac, având în vedere că în 2008 cifra de afaceri a com­paniei se ridica la circa 160.000 de euro.


Deşi atât politicienii cât şi repre­zen­tanţii mediului de business repetă în mod public ori de câte ori au ocazia că fondurile euro­pene sunt soluţia pentru creşterea eco­nomică pe termen mediu şi lung, aceste "in­jecţii" de bani aduc şi riscuri, crede consul­tan­tul. "Toţi vin şi spun că salvarea eco­nomiei ro­mâneşti o reprezintă fondurile europene. Când nu o să mai beneficiem de aceste fon­duri, ce o să facem? Aceşti bani ar trebui să reprezinte o strategie secundară."
În altă ordine de idei, Turmac, care înainte de 1990 a lucrat la fabrica de cal­cu­la­toare din Bucureşti, mai spune că piaţa locală de consultanţă este încă tânără. "Sunt mulţi consultanţi care promit orice fară o bază reală. Sunt mulţi făcători de hârtii, însă printre ei sunt şi tinere speranţe care fac business serios."


Compass Consulting a încheiat anul trecut un business de 130.000 de euro cu şapte angajaţi, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO