Buget 2012

Consiliul Fiscal: A doua rectificare bugetară inversează în cea mai mare parte suplimentările de la prima rectificare

Consiliu Fiscal: A doua rectificare bugetară inversează în cea mai mare parte suplimentările de la prima rectificare

Foto: Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

16.11.2011, 16:04 248

Consiliul Fiscal avertizează că cea de-a doua rectificare bugetară inversează în cea mai mare parte suplimentările efectuate atât la venituri, cât şi la cheltuieli, cu prilejul primei rectificări şi reiterează recomandarea îmbunătăţirii procesului de programare bugetară pentru a preîntampina situaţii de acest fel în perspectivă.

"Practic, dacă se exclude impactul mecanismelor excepţionale de stingere a arieratelor, cea dea doua rectificare bugetară inversează, în cea mai mare parte, suplimentările efectuate atât la venituri cât şi la cheltuieli cu prilejul primei rectificări bugetare", se arată în opinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul celei de-a doua rectificări bugetare din acest an.

Consiliul Fiscal reaminteşte că majorarea de cheltuieli din prima rectificare bugetară a fost făcută prin derogare de la prevederile Legii Responsabilităţii Fiscal Bugetare, care nu permite majorarea cheltuielilor totale cu ocazia rectificărilor bugetare.

În retrospectivă, Consiliul Fiscal constată că derogarea de la prevederile legale, pe lângă precedentul regretabil creat, s-a dovedit a fi în final inutilă, în contextul în care majorarea cheltuielilor bugetare (exclusiv impactul schemei de stingere "în lanţ" a arieratelor bugetare) de la prima rectificare a fost inversată aproape în totalitate cu ocazia celei de-a doua rectificări.

Proiectul de rectificare bugetară prevede diminuarea veniturilor şi cheltuielilor bugetului general consolidat cu aceeaşi sumă, de 132 mil. lei, menţinând astfel ţinta de deficit bugetar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO