Burse - Fonduri mutuale

1 la 0 pentru Templeton în prima confruntare directă cu statul: Romgaz scapă de donaţia de 400 mil. lei la buget

1 la 0 pentru Templeton în prima confruntare directă cu statul: Romgaz scapă de donaţia de 400 mil. lei la buget

Autor: Roxana Pricop

26.10.2010, 23:35 28

Într-un comunicat emis ieri, oficialii Franklin Templeton auconfirmat faptul că donaţia în valoare de 400 mil. lei a fostretrasă de pe ordinea de zi a Adunării Generale a AcţionarilorRomgaz care a avut loc pe 18 octombrie. Ministerul Economiei esteprincipalul acţionar al producătorului de gaze, cu o participaţiede 85% din capital, în timp ce Fondul Proprietatea, recent intratîn administrarea companiei americane Franklin Templeton, deţinerestul de 15% din capital.

"Vom continua să monitorizăm situaţia îndeaproape şi ne vomstrădui să construim un dialog cu părţile implicate pentru a neasigura că viitoarele propuneri pe acest subiect vor fi cu adevăratîn interesul Romgaz şi că nu vor prejudicia acţionarii, precumFondul Proprietatea", au declarat oficialii Franklin Templeton.

Cu o zi înaintea derulării AGA la Romgaz, pe 17 octombrie,Franklin Templeton şi-a manifestat public dezacordul faţă detransferul a 400 mil. lei din conturile Romgaz la bugetul de statsub formă de donaţie.

Mark Mobius, preşedintele Templeton Asset Management, susţineaatunci că "Suntem în mod natural dezamăgiţi. Repetăm că ne opunemcu tărie propunerii Guvernului de a obţine de la Romgaz o donaţiepentru a acoperi deficitul bugetar. Făcând astfel, va fi îndetrimentul reputaţiei României, se va crea un precedent negativ,înrăutăţind percepţia investitorilor străini în legătură cusiguranţa de a face afaceri în România şi va fi afectată negativposibilitatea ca Romgaz să fie listată la Bursa de Valori Bucureştianul viitor". El a mai argumentat că propunerea Guvernului creeazăo breşă în principiile de bază ale pieţei libere, acţioneazăîmpotriva Legii societăţilor comerciale din România şi împotrivaConstituţiei României.

Un critic dur al ordonanţei prin care statul obligă Romgaz sădoneze bani la buget, iniţiată de Sebastian Vlădescu, a fost IonuţPopescu, fostul director general al Fondului Proprietatea. El acalificat această decizie drept "cea mai mare tâmpenie economică atuturor timpurilor", această prevedere "putând da peste cap toatăeconomia, pentru că transformă toate firmele în ONG-uri".

În luna august, la prima rectificare bugetară din acest an,Guvernul a decis că Electrica şi Romgaz vor dona la buget câte 400de milioane de lei, iar Loteria Română va transfera 74 mil. lei dinprofitul anilor precedenţi şi vânzări de active, măsura fiindaprobată prin ordonanţă de urgenţă.

Producătorul de gaze Romgaz este una dintre cele mai valoroasecompanii din portofoliul statului, având în 2009 afaceri de 3,19mld. lei (753 mil. euro) şi un profit net de 572 mil. lei (135 mil.euro). Compania avea la sfârşitul anului trecut lichidităţi de 1,16mld. lei (273 mil. euro). Ministerul Economiei a începutdemersurile pentru listarea unui pachet de 15% din Romgaz prinofertă publică iniţială, operaţiune programată pentru anulviitor.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tipînchis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale cărorproprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi suntimposibil de retrocedat în natură. Fondul a primit participaţia de15% din capitalul Romgaz în urmă cu trei ani, în scopul compensăriifoştilor proprietari.

Tot de la statul român, Fondul a mai primit dreptul de a încasacreanţele din activitatea de comerţ exterior din perioada regimuluicomunist. Guvernul pregăteşte încă o ordonanţă de urgenţă prin careprin care sumele provenite din recuperarea unor creanţe dinactivitatea de comerţ exterior din perioada regimului comunist săfie virate la bugetul de stat şi nu la capitalul Fondului. Pentruacest an şi următorii patru, statul se aşteaptă să recupereze întotal 889 mil. lei (212 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO