Burse - Fonduri mutuale

10% din PIB-ul Uniunii Europene începe să se clatine

10% din PIB-ul Uniunii Europene începe să se clatine

Autor: Dan Grigore Ivan

24.03.2016, 19:20 1619

Imediat dupa atentatele de la Bruxelles, acţiunile companiilor aeriene easyJet şi Ryanair au scăzut cu 2%, respectiv cu 3.79%. Acţiunile Intercontinental, unul dintre cele mai mari lanţuri hoteliere din lume, au scăzut şi ele cu 3%. Scăderile din preajma tragediei se înscriu însă în trend-ul descrescător pe care îl traversează acţiunile companiilor ce gravitează în jurul turismului declanşat de atentatele din capitala franceză.

Indicele Bloomberg Europe Lodging, ce reuneşte cele mai importante şapte companii turistice de pe continent, a scăzut cu 11,7% după atentatele de la Paris si până astăzi, notează Bloomberg.

Şi indicele Stoxx Europe 600 Travel & Leisure, ce reuneşte 24 de companii europene din domeniul turistic, a scăzut cu 10,54% de la începutul anului.

Cel mai mare operator hotelier din Europa, grupul francez Accor, a scăzut cu 23% în ultimul an, iar de la începutul anului a înregistrat o scădere de 7,37%. Celebrul operator turistic german TUI a scăzut cu 17.84% în primele trei luni ale anului, iar grupul aerian britanico-spaniol IAG, ce deţine printre altele companii precum British Airways, a scăzut de la începutul anului cu 10,81%.

Companiile direct afectate sunt cele aviatice şi administratorii lanţurilor hoteliere, însă ramificaţiile şi efectele economice pot afecta o parte mai însemnată a economiei continentale.

Europa este una dintre cele mai vizitate locuri de pe planetă, atrăgând în 2014 un număr de 582 milioane de turişti internaţionali. Contribuţia totală a turismului în PIB-ul Uniunii Europene este de 1.787 de miliarde dolari, reprezentând 9,7% din total (18.500 miliarde), şi oferind 24,6 milioane de locuri de muncă, ceea ce înseamnă 11,1% din locurile de muncă disponibile la nivel comunitar, conform datelor furnizate de către Consiliul de Călătorii şi Turism.

Investiţiile în sectorul turistic la nivel european au fost de 175,5 miliarde euro în 2014. Londra este cel mai vizitat oraş european, iar Portugalia înregistrează cea mai mare creştere a numărului de turişti, 24%, faţă de anul precedent.

O accentuare a situaţiei bursiere actuale a sectorului turistic ar putea antrena probleme economice şi în alte domenii de activitate din întreaga regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO