Burse - Fonduri mutuale

18 ani de ZF: indicele bursier BET a crescut de 20 de ori, iar capitalizarea Bursei a urcat de 350 de ori

18 ani de ZF: indicele bursier BET a crescut de 20 de...

Autor: Liviu Popescu

18.11.2016, 00:08 517

Din condeiele jur­na­liştilor de la Ziarul Financiar a înce­put să curgă cer­neală pentru prima oară în noiembrie 1998, când Bursa de Valori Bucureşti avea deja o existenţă de trei ani. În toamna anului 1998 operatorul bursier avea o capitalizare de 400 milioane de lei şi un număr de 120 de emitenţi.

În noiembrie 2016, adică de 18 ani de când Ziarul Financiar ia pul­sul economiei, bursa de la Bu­cu­reşti are 140 mld. lei capitalizare şi adună pe segmentul principal 85 de companii, cea mai mare fiind OMV Petrom (SNP), cu 13 mld. lei ca­pitalizare. Iar pe viitor, atât ca­pi­ta­lizarea cât şi numărul de com­panii ar putea creşte având în ve­dere posibil­i­ta­tea promovării de la piaţa de frontieră la una emer­gentă.

Promovarea pe această piaţă ar putea aduce investitori la Bu­cureşti, ceea ce ar determina creş­te­rea volumelor de tran­zacţionare, poate chiar dublarea acestora de la 30-40 mil. lei în prezent la 80-100 mil. lei în viitor, susţin ana­liştii. Ro­mânia va afla dacă a fost pro­movată la piaţa emergentă în luna septembrie a anului viitor.

Primul indice dezvoltat de bursa de la Bucureşti a fost BET, care a afişat prima sa valoare în toamna anului 1997. În acea pe­rioadă sistemul eco­no­mic mondial se con­frunta deja cu o criză: cea care a afectat ţările din Asia de Sud-Est şi Rusia.

Odată depăşită aceas­tă criză, piaţa de capital lo­cală a intrat pe o pantă ascen­dentă, care a culminat cu atin­gerea unor maxime în 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană.

Declanşarea crizei financiare, în a doua jumătate a anului 2007, care de această dată şi-a avut ori­ginea în cele mai dezvoltate economii ale lumii, a pus capăt trendului ascendent al BET şi a dat semnalul unor corecţii negative, abrupte, care au fost oprite abia în martie 2009.

Mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro

În anul 2009, când pieţele financiare erau în plină criză, BET atingea minimul multianual de 1.887 de puncte, pe 25 februarie. Dar la finalul acelui an, BET urca la 4.690 de puncte.

 Sensul în care au evoluat indicia bursieri în anul 2009 a fost puternic influenţat de trendul imprimat de principalele burse europene. 

În vara anului 2016, peisajele bursiere s-au schimbat brusc odată cu rezultatele referendumului din Mare Britanie. Iar bursa de la Bucureşti le-a urmat cu o scădere de 6% pe 24 iunie. În toamnă, a venit rândul americanilor să dicteze tonul evoluţiei indicelui BET, în şedinţa de după alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA, cea mai mare economie la nivel mondial, BET fiind pe minus circa 2%.

Piaţa de capital românească este ancorată la peisajul extern, astfel că orice fluctuaţie din afară se vede şi în România.

Nouă companii îşi sărbătoresc majoratul listării pe bursă în 2016. Zentiva (SCD), fosta Sicomed, aniversează anul acesta 18 ani pe piaţa de capital locală. În prezent, compania farmaceutică este cea mai mare din sectorul său de activitate. Dar lucrurile s-ar putea schimba în condiţiile în care grupul francez Sanofi, din care Zentiva face parte, a decis să-şi scoată la vânzare activităţile pe o divizie de medicamente din Europa, proces preconizat a fi finalizat în 2018. Iar asta înseamnă că noul proprietar va decide viitorul Zentiva: fie rămâne listată, fie se delistează. Numărul de nouă companii care în 2016 împlinesc 18 ani de le listare era mult mai mare, dar drumul lor a fost întrerupt fie de intrări în insolvenţă, fie de retrageri de la tranzacţionare din cauza ilichidităţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO