Burse - Fonduri mutuale

20 de companii de pe bursă au anunţat deja dividende de 1,6 miliarde de lei. Care sunt cele mai bune randamente?

20 de companii de pe bursă au anunţat deja dividende de 1,6 miliarde de lei. Care sunt cele mai bune randamente?

Autor: Andrei Chirileasa

23.03.2012, 11:34 4628

Valoarea cumulată a dividendelor propuse până acum se ridică la 1,6 mld. lei (365 mil. euro) şi este cu 23% mai mare decât dividendele totale oferite de aceleaşi companii anul trecut, din profiturile pe 2010.

Cele mai mari distribuţii de dividende le vor realiza Fondul Proprietatea (FP - 531 mil. lei) şi Transgaz Mediaş (TGN - 350 mil. lei). Ambele au raportat profituri în creştere în 2011 şi îşi vor recompensa acţionarii cu dividende mai mari.

De exemplu, la FP dividendele sunt cu 22% mai mari decât anul trecut, iar la Transgaz valoarea a crescut cu 3,3%.

Având în vedere că acţiunile celor două societăţi sunt în prezent sub nivelul din urmă cu un an, randamentele vor fi mai mari.

SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Moldova (SIF2) sunt şi ele anul acesta printre cei mai mari plătitori de dividende, după ce vânzarea pachetelor de acţiuni deţinute la BCR le-a adus anul trecut profituri mult mai mari decât în 2010. Cele două SIF-uri sunt deocamdată pe primele locuri în topul randamentelor.

Ziarul Financiar a calculat randamentele nete ale dividendelor propuse de companii pe baza preţurilor înregistrate ieri pe bursă. Randamentele nete sunt mai relevante pentru investitori decât randamentele brute, deoarece acestea arată câţi bani încasează efectiv in vestitorul pentru fiecare leu investit în acţiuni. Asta deoarece din dividendul brut, companiile plătitoare reţin impozitul pe dividend de 16% pe care-l virează la stat, iar investitorul încasează 84%.

În cazul Transgaz, de exemplu, dividendul brut este de 29,76 lei/acţiune, în timp ce dividendul net este de 25 de lei. Randamentul net al dividendului de la Transgaz, la preţul actual al acţiunilor, este de 10,7%, plasând compania pe locul al treilea în topul câştigurilor. Randamentul dividendului la Transgaz este cu 50% mai mare decât dobânda anuală medie plătită de băncile locale la depozitele în lei, care este de până la 7%.

Investitorii trebuie să ia în calcul şi faptul că la data ex-dividend (prima zi în care acţiunile nu mai poartă dividende) preţul acţiunilor se corectează pe bursă, teoretic cu valoarea dividendului brut.

De exemplu, dacă astăzi ar fi data ex-dividend la Transgaz, atunci preţul acţiunilor ar putea scădea, teoretic, de la 233,7 lei (cotaţia de ieri) la 204 lei, pentru că cine ar cumpăra astăzi nu ar mai beneficia de dividend.

Astfel, pentru ca randamentul de 10,7% să fie real, ar trebui ca în termen de un an acţiunile să revină la 233,7 lei (adică să înregistreze o creştere de circa 14,5%).

Printre companiile care oferă randamente ale dividendelor de circa 10% (net) se mai numără producătorul de echipamente de cale ferată Voestalpine VAE Apcarom Buzău (APC) şi compania hotelieră Casa de Bucovina - Club de Munte (BCM). Aceste două companii au însă acţiuni puţin lichide, astfel că investiţiile sunt mai riscante.

Rompetrol Well Services (PTR), compania de servicii petroliere la sondă din grupul Rompetrol, continuă politica de distribuire a dividendelor din ultimii trei ani. Societatea le propune acţio narilor un dividend brut de 0,029 lei/acţiune, cu 93% mai mare decât anul trecut.

Profitul net al companiei a crescut anul trecut cu 6,6%, însă rata de distribuire a dividendului din profit a crescut de la 29% la 50%.

BRD este printre companiile de pe bursă care vor plăti în acest an dividende mai mici, în condiţiile în care profitul net al băncii a scăzut anul trecut cu 7,2%, iar rata de distribuire a rămas constantă. Randamentul dividendului de la BRD este printre cele mai mici de pe piaţă, de 1,3%.

Deşi mai sunt doar câteva companii care nu au convocat încă AGA, în final valoarea dividendelor totale ar putea depăşi 3 miliarde de lei (685 mil. euro), având în vedere că OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie locală, nu a anunţat încă nivelul dividendelor pe care le va distribui acţionarilor.

Petrom a raportat în 2011 un profit net record, de 3,76 miliarde de lei, cu 72% mai mare decât în 2010.

Anul trecut, Petrom a distribuit dividende de 1 mld. lei dintr-un profit net de 2,19 miliarde de lei.

Dacă rata de distribuire a profitului se va menţine la 45%, atunci dividendele de la Petrom ar putea urca la 1,69 mld. lei, adică aproape cât toate celelalte companii de pe bursă la un loc.

Şi producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) este aşteptat să distribuie aproape tot profitul de anul trecut, în valoare de 230 mil. lei, sub formă de dividende. Nici Transelectrica (TEL) nu a făcut încă publică valoarea dividendelor, dar analiştii estimează că acestea se vor ridica la 90% din profitul net de 90 milioane de lei raportat anul trecut. Companiile controlate de stat, cum este şi cazul Transelectrica, sunt obligate să distribuie cel puţin 85% din profitul de anul trecut sub formă de dividende.

Şi pe piaţa RASDAQ există câteva companii care merită urmărite în această perioadă, după ce s-au remarcat în anii precedenţi prin dividendele plătite. Este cazul Conpet Ploieşti (COTE) şi IAR Braşov (IARV), companii deţinute de stat, dar şi al Iproeb Bistriţa (IPRU), Ductil Buzău (DUCL) şi BAT Mediaş (BAME).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO