Burse - Fonduri mutuale

200 de investitori au pariat pe fondul în dolari al Raiffeisen

Autor: Roxana Pricop

05.12.2010, 23:42 25

Fondul închis de investiţii Dolar Plus, administrat de societatea Raiffei­sen Asset Management, a strâns 7,5mi­lioane de dolari de la peste 200 de investitori, mizând peapetitul ridicat al ro­mânilor pentru plasamentele deno­mi­nate învalută. Fondul a ajuns astfel să fie cel mai mare fond închis de pepiaţa locală, cu active de 9 mil. dolari.

Dolar Plus este singurul fond de in­vestiţii denominat în monedaame­ri­cană de pe piaţalocală unde supre­ma­ţia este deţinută de fondurilecare investesc în instrumente financiare deno­minate în lei.Ştirile proaste din economie au îndreptat însă tot mai mult atenţiainvestitorilor, în căutare de adăposturi mai sigure pentrupropriile economii, către fonduri denominate în valute străine.

Lansat pe 20 octombrie, fondul ad­mi­nistrat de Raiffeisen aderulat o ofer­tă de atragere de bani până pe 18 no­iem­­brie,interval în care investitorii au pu­tut face subscrieri zilnice.Înce­pând din 19 noiembrie, fondul se des­chi­de pen­tru subscrierisau retrageri o dată pe săp­tămână.

La finele lunii octombrie, activele to­tale ale celor 14fondurilor închise erau de 147,1 mil. lei (47,6 mil. dolari),po­trivit statisticilor emise de Aso­ciaţia Administratorilor deFon­duri.

Investiţia într-un fond denominat în altă monedă decât ceanaţională este în principal un pariu făcut de investitor pe un cursvalutar mai puţin favorabil leului. Astfel că investitorii locali,ale căror venituri sunt denominate în lei, pot câştiga sau pierdedin evoluţia valu­te­lor străine indiferent de plasamentele pe carele face fondul.

În ultimele luni, in­teresul investi­torilor pentrupla­sa­men­te în valută a luat amploare, fon­durile de investiţiidenominate în euro sau dolar atrăgând sume importante de bani. Înoctombrie, aceste fonduri au atras 100 mil. lei de la investitoriilocali. Dolar Plus a adus investitorilor un ran­dament de 0,37%calculat în do­lari în intervalul cuprins între 20 oc­tom­brie şi 2decembrie, însă calculat în lei, in­vesti­torii au câştigat un plusde aproa­pe 5% în mai puţin de două luni, graţie de­pre­cieriileului.

Fondul investeşte cea mai mare parte a activelor în instru­mentecu venit fix precum depozitele bancate şi titlurile de stat.

"Fondul răspunde nevoilor in­ves­ti­to­rilor care îşi ţineconomiile în valută şi care sunt sceptici faţă de evoluţiamo­ne­dei europene", a spus Mihail Ion, pre­şedintele societăţii deadministrare a investiţiilor Raiffeisen Asset Mana­ge­ment, aldoilea cel mai mare adminis­tra­tor de fonduri din piaţă.Societatea ad­mi­nistrează active nete de peste 2 mld. lei (470mil. euro), care includ un fond de­nominat în euro cu active de 170mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO