Burse - Fonduri mutuale

200 de investitori au profitat de ieftinirea acţiunilor FP

200 de investitori au profitat de ieftinirea acţiunilor FP

Autor: Roxana Pricop

09.02.2015, 00:06 1211

Fondul Proprietatea (FP) a încheiat luna ianuarie cu 8.508 de acţionari, cu 202 mai mulţi decât la începutul anului, semn că investitorii au profitat de scăderea acţiunilor pentru a cumpăra acţiuni la fond.

În ianuarie, acţiunile FP au scăzut cu aproape 7%, trase în jos de evoluţia acţiunilor Petrom, care deţin cea mai importantă pondere în portofoliul FP şi care au scăzut cu peste 11% luna trecută din cauza ieftinirii barilului de petrol. Luna trecută, fondul a înregistrat cea mai mare creştere lunară a numărului de acţionari din ultimul an.

Cei mai mari acţionari ai FP sunt fondurile străine de investiţii care deţin 52% din capitalul social subscris şi vărsat al fondului, potrivit raportării lunare emise de fond. Investitorii locali persoane fizice deţin circa 20% din acţiunile fondului.

Urmează fondurile de investiţii locale, printre care se numără fondurile de pensii, SIF-urile şi fondurile mutuale, care deţin împreună 11,14% din capitalul fondului. În urma răscum­părărilor de acţiuni, Fondul Pro­prietatea a ajuns să deţină 8% din acţiunile proprii.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

În AGA din 21 ianuarie, acţionarii FP au aprobat o nouă distribuţie de capital de 0,05 lei/acţiune prin reducerea valorii nominale a acţiunii şi cel de-al cincilea program de răscumpărări, ce vizează achiziţia a aproximativ 227 mi­lioane de acţiuni.

Analiştii recomandă achiziţiile de acţiuni la Fondul Proprietatea. Ei se aşteaptă ca fondul să accelereze vânzările de active din portofoliu în acest an pentru a atinge ţinta de 15% la discountul de tranzacţionare.

Acţiunile Fondului Proprietatea se tranzacţionează în prezent la o cotaţie de 0,84 lei/titlu, cu 30% mai puţin decât valoarea unitară a activului net.

Fondul are o capitalizare bursieră de 10,47 mi­liarde de lei, faţă de active nete de 13,2 miliarde de lei la finalul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO