Burse - Fonduri mutuale

22% din FP s-au mutat la Londra. Suspectaţi sunt americanii de la Elliott

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Roxana Pricop

15.05.2015, 00:07 1839

Prima structură a acţionariatului Fondului Proprietatea (FP) după listarea la bursa de la Londra a scos la lumină faptul că 22% din capitalul FP au fost deja împachetate în GDR-uri ce se pot tranzacţiona pe piaţa engleză.

Analiştii spun că cel mai probabil fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar cu o deţinere de circa 19% din FP înaintea listării, este cel care şi-a transformat deţinerile din acţiuni româneşti în GDR-uri engleze.

Fondul Proprietatea s-a listat la bursa de la Londra pe 29 aprilie, fondul american de hedging Elliott fiind cel care a cerut prelungirea mandatului pentru administratorul Franklin Templeton de a face listarea secundară în prima jumătate a acestui an. Listarea s-a făcut prin intermediul unor instrumente financiare denumite certificate de depozit (GDR-uri), fiecare dintre acestea având în spate câte 50 de acţiuni FP.

„Este suspectat în mare parte Elliott că şi-ar fi transformat acţiunile FP în GDR-uri, având vedere pachetul mare din capital reprezentat de GDR-uri. Acest lucru dă de în­ţeles că cel sau cei care şi-au transformat acţiunile în GDR-uri preferă să le tranzacţioneze pe bursa de la Londra, decât pe bursa de la Bucureşti“, a spus analistul Mihai Căruntu, şeful departamentului de cercetare din cadrul BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO